Новини
11 Лютого 2020
697

Безос проти Трампа: Amazon хоче викликати до суду президента США

Компанія звинувачує Трампа в особистому втручанні в хід тендеру Пентагону

Фото: Anadolu

Найбільший у світі маркетплейс Amazon хоче допитати президента США Дональда Трампа і дізнатися, чи втручався він у справу про тендер Пентагону на $10 млрд. Для цього компанія звернулася до суду. Про це повідломляє Wall Street Journal з посиланням на текст клопотання, опублікованого в базі судових документів.

У судових документах Amazon вимагає покарати сім осіб, які відіграли важливу роль у виборі виконавця контракту. Крім Трампа, міністра оборони Марка Еспера і колишнього міністра оборони Джеймса Меттіса, Amazon Web Services (AWS) вказує на головного інформаційного співробітника Міністерства оборони Дану Дізі, виборчий орган, який надав контракт Microsoft, а також голів SSA.

“Трамп неодноразово демонстрував готовність використовувати свою посаду президента і головнокомандуючого для втручання в урядові функції, зокрема федеральні закупівлі, виходячи з особистих інтересів. Збереження суспільної довіри до процесу державних закупівель вимагає виявлення та доповнення адміністративних записів”, — заявив прес-секретар AWS.

У Білому домі, Міністерстві оборони та в Microsoft від коментарів відмовилися.

Контракт на розробку хмарних технологій може принести компанії до $10 млрд. Термін контракту — 10 років.

Як виконавця Пентагон 25 жовтня 2019 р. вибрав Microsoft. При цьому раніше Amazon розглядався як фаворит. Однак в липні Дональд Трамп заявив, що вивчить пропозицію AWS пильніше після того, як IBM та інші компанії опротестували процес торгів.

У листопаді Amazon подала повідомлення до Федерального суду США із зазначенням плану опротестувати рішення Пентагону про присудження Microsoft багатомільярдного хмарного контракту. Amazon стверджувала, що процес вибору містив явні недоліки, помилки та упередженість.

У судових документах, оприлюднених у грудні минулого року, Amazon стверджує, що Трамп вів закулісні війни проти компанії, що позначилося на фінальному вирішенні. Деякі дії президента США були докладно описані в недавніх мемуарах Джеймса Меттіса, в яких колишній міністр оборони писав, що Трамп велів йому прибрати Amazon з боротьби за контракт.

Як пише видання,  засновник Amazon Джефф Безос був постійним джерелом роздратування для Трампа. Мільярдер є власником газети Washington Post, яку президент регулярно критикує за висвітлення діяльності своєї адміністрації.

Трамп також неодноразово дорікав Amazon за те, що, компанія платила малу суму податків.

У грудні глава Amazon AWS Енді Ясси сказав CNBC, що виконавця контракту вибрали несправедливо.

“Коли чинний президент на всю країну заявляє, що йому не подобається компанія і генеральний директор цієї компанії, це не може не позначитися на прийнятті об’єктивних рішень державними органами, зокрема Міністерство оборони. Я думаю, що така практика є небезпечною для всієї Америки”, — сказав він кореспонденту CNBC Джону Фортту.

Нагадаємо, засновник Amazon Джефф Безос продав акції компанії на суму $1,74 млрд. Після виплати податків він отримає $1,3 млрд. Востаннє мільярдер позбувався великих пакетів влітку 2019 року — майже на $3 млрд.

А от президент США Дональд Трамп у своєму проекті бюджету на 2021 фінансовий рік обсягом у $4,8 трлн запропонував скоротити іноземну допомогу на 21% і урізати соціальні програми заради збільшення витрат на оборону.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram