Новини
19 Червня 2019
941

Без змін: Український бізнес не відчув зрушень у роботі податкової системи

Для 37% респондентів процедура підготовки податкової звітності й досі є обтяжливою

Бізнес не відчуває змін у податковій системі. Так, показник податкового індексу в листопаді 2018 року – березні 2019 року становив 2,98 бала із 5 можливих, у той час як у попередній період він становив 2,97. Про це свідчать результати опитування “Податковий індекс”, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією серед експертів членських компаній.

В ЄБА розповіли, що індекс все ще знаходиться у негативній площині. “Він жодного разу не перетнув нейтральну позначку в 3 бали за всю історію досліджень з 2011 року”, – розповіли в асоціації.

Попри це, точкові покращення в оцінках респондентів, які водночас не вплинули на загальний результат є. Так, 57% експертів вважають якість податкового законодавства України задовільним, тоді як у попередньому періоді таких було 48%. “При цьому частка невдоволених якістю податкового законодавства складає 23%, водночас ще 20% респондентів вважають його якісним”, – йдеться у повідомленні.

У попередній хвилі опитування думки експертів щодо того, наскільки чинний податковий режим сприяє веденню бізнесу розділилися практично навпіл. Цього разу переважна більшість – 68% респондентів оцінили режим як сприятливий веденню бізнесу, а 32% – такий, що перешкоджає.

Що стосується оцінок експертів процесу адміністрування податків та підготовки податкової звітності – тут спостерігається негативна динаміка. “Тільки 13% експертів оцінили даний процес позитивно. Натомість 37% вважають процедуру обтяжливою. Минулого року позитивну оцінку дали 30% респондентів, а негативну – 45%. Збільшилась кількість респондентів, які дали даній процедурі нейтральну оцінку”, – свідчать результати опитування.

На думку респондентів основними факторами, що негативно впливають на підготовку податкової звітності та адміністрування, у порядку пріоритетності для них є:

– Кількість часу, витраченого на підготовку податкової звітності та сплату податків.

– Незрозумілість правил та роз’яснень щодо підготовки податкової звітності та проведення платежів.

– Поспішне запровадження нових правил та недостатність часу для пристосування до них.

– Недосконалість електронної системи звітності.

– Кількість платежів.

“За даний період прояви фіскального тиску відчули на собі 29% опитаних (дані попереднього періоду збігаються). При цьому 28% повідомили про те, що тиск був майже відсутній і 18% експертів взагалі не зіштовхнулися з цим явищем впродовж досліджуваного періоду”, – зазначили у ЄБА.

Крім того бізнесмени вказали на наступні методи тиску:

– Необґрунтовані трактування податкового законодавства контрольованими органами та несприйняття ними контраргументів/пояснень.

– Упереджені рішення фіскальних органів.

– Технічні проблеми з роботою серверу ДФС під час подання електронної звітності та реєстрації податкових накладних з ПДВ.

– “Пропозиції” сплати податків авансом.


•••

Кількість незадоволених якістю податкових сервісів лишилася такою ж, як і минулого року – 24%

•••


“Натомість 35% опитаних підтвердили, що задоволені якістю податкового обслуговування і ще 41% продемонстрували нейтральне ставлення”, – свідчать результати опитування.

На думку голови податкового комітету Асоціації Володимира Котенко, сигнали від бізнесу недвозначні: держава мусить сконцентруватись на забезпеченні сумлінного виконання норм законодавства, не забуваючи при цьому удосконалювати податкові правила та робити їх простішими.

“А нарахування та сплата податків повинна перестати бути “бігом з перешкодами” для платників та стати зручним рутинним процесом. Зменшення податкового тиску, який відчули на собі 29% респондентів, має стати одним з пріоритетних завдань держави”, – вважає він.

На думку експертів значно полегшити ведення бізнесу у площині оподаткування повинно:

– Істотне зниження навантаження на фонд оплати праці, що дозволить розширити базу оподаткування.

– Прозорість та спрощення процедури нарахування податків, зниження податкового навантаження.

– Забезпечення стабільності та передбачуваності законодавства, дотримання принципу стабільності оподаткування.

– Боротьба з контрабандою та податковим шахрайством.

– Зниження ставки податку на прибуток та ПДВ.

– Зменшення кількості податків і неподаткових платежів та спрощення механізму їх розрахунку й адміністрування.

Раніше Investory News писали, минулого року українські підприємці надіслали 1792 скарги до Ради бізнес-омбудсмена. З них 1439 справ закрито – це відповідно на 9% та 34% більше, у порівнянні з 2017 роком. Переважну більшість скарг становили податкові питання – 61%, дії правоохоронних органів – 14%, держрегуляторів – 7%, та органів місцевого самоврядування – 4%.

Нагадаємо, Україна зайняла 30 місце в рейтингу фінансової грамотності громадян серед країн Організації економічного співробітництва і розвитку. Українці з власного досвіду добре знають, що таке інфляція та як розраховувати знижки в магазинах. Рівень знань простих відсотків нижчий, ніж в інших країнах (55% в Україні проти середнього показника 65% для інших країн, які брали участь в опитуванні ОЕСР).

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram