Новини
20 Жовтня 2020
1 489

Без України: Названо найкращі та найгірші пенсійні системи світу 2020 року

Декілька років поспіль лідерами рейтингу є Данія та Нідерланди

Аналітики консалтингової компанії Mercer і CFA Institute опублікували щорічний рейтинг країн з кращими та гіршими пенсійними системами.

Так, найнадійнішими декілька років поспіль визнані пенсійні системи Нідерландів і Данії (рейтинг “А”). Аналітики похвалили уряди цих країн за те, що вони не дозволили населенню скористатися пенсійними накопиченнями в кризу, що погіршило б їх положення після виходу на пенсію, зазначає Bloomberg.

На останніх сходинках рейтингу – Аргентина й Таїланд. “Через пандемію жителям цих та інших держав доведеться працювати довше та розраховувати на менші виплати у старості”, – йдеться у повідомленні. Експерти порадили країнам посилити підтримку найбідніших верств населення та поліпшити управління приватними пенсійними фондами.

Рейтинг “B” отримали Ізраїль, Австралія, Фінляндія, Швеція, Норвегія, Сінгапур, Канада, Нова Зеландія, Німеччина, Швеція, Ірландія та Чилі. Зазначається, що жителям Австралії та Чилі дозволили скористатися своїми заощадженнями завчасно, що, на думку експертів Mercer і CFA Institute, “може поліпшити фінансове становище громадян у короткостроковій перспективі, але ставить під загрозу їх накопичення у майбутньому” і “матиме величезні наслідки, які торкнуться соціальної та економічної сфери”.

Пенсійна система США зайняла 18 сходинку рейтингу. Автори зазначили, що у неї є хороші риси, “але також й серйозні ризики і/або недоліки, які необхідно усунути”. Дослідники порадили підвищити розмір мінімальної пенсії для малозабезпечених пенсіонерів та збільшити фінансування соціального забезпечення.

А от Японія потрапила на 32 позицію з 39 можливих, оскільки її пенсійна система продемонструвала “серйозні недоліки і/або упущення, які необхідно усунути”. “Аналітики порадили японському уряду підвищити пенсійний вік, оскільки середня тривалість життя в країні невпинно зростає”, – йдеться у повідомленні.

Загалом до рейтингу потрапило 39 країн. Його автори зазначили, що оцінки пенсійних систем більш ніж половини країн – 20 – знизилися цього року через кризу, що викликана пандемією коронавірусної інфекції.

Як зазначив один з авторів рейтингу Девід Нокс, світова рецесія на фоні пандемії привела до скорочення пенсійних внесків, нижчої прибутковості інвестицій і збільшення державного боргу у багатьох країнах.

“Це означає, що деяким людям доведеться працювати довше, а іншим доведеться задовольнятися нижчим рівнем життя після виходу на пенсію. Нам доведеться все більше і більше покладатися на самих себе”, – наголосив він.

Рейтинг пенсійних систем було складено на основі понад 50 параметрів. Він оцінював, чи покращує кожна система фінансове становище пенсіонерів, вимірював її надійність і рівень довіри до неї населення країни. Всього автори рейтингу оцінили 39 країн, України серед них не було.

Тим часом на початку вересня американський Forbes опублікував новий рейтинг 400 найбагатших людей США. Сумарний статок учасників рейтингу цього року досяг $3,2 трлн – це на $240 млрд більше, ніж у рейтингу минулого року. Третій рік поспіль список очолив гендиректор Amazon Джефф Безос, статок якого було зафіксовано на позначці $179 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram