Бiзнес
2 Червня 2021
1 099

Без паперових грошей: Як рік пандемії став поштовхом до переходу на безготівкові розрахунки

Китай, Індія, Нідерланди й не тільки — електронні платежі завойовують світ

За популяризацію безготівкових платежів і відмови від готівки останнім часом активно виступає Індія. І саме пандемія Covid-19 прискорила в країні перехід на цифрові транзакції. Індійці щораз активніше оплачують рахунки за комунальні послуги, продукти та інші предмети першої необхідності за допомогою електронних платежів.

Однак свій шлях до відмови від готівки країна розпочала ще чотири роки тому, й з того часу сектор електронних платежів стрімко розростається, розвиваючи чималу кількість фінансових інструментів. Тому жителі можуть користуватися електронними гаманцями, системами United Payments Interface (UPI), послугами неструктурованих додаткових сервісних даних (USSD) й іншими технологіями.

До речі Індія, згідно з даними сайту MoneyTransfers, лідирує серед країн, які найактивніше виступають за безготівкове суспільство. Так, 79% жителів країни вважають, що відмова від готівки позитивно позначиться на економіці країни. Перехід на електронні платежі також підтримують громадяни Малайзії (65%), ОАЕ (63%) й Індонезії (63%).

Національна платіжна корпорація Індії (NPCI) відзвітувала, що кількість платежів UPI у червні 2020 року досягла рекордного рівня у 1,34 млрд

Щомісяця в Індії доступ до інтернету отримують сотні тисяч нових клієнтів. Згідно зі звітом ICUBETM, наразі кількість активних інтернет-користувачів на місяць оцінюється у 574 млн осіб, що на 24% більше, ніж 2019 року. Такі цифри дозволяють надавати клієнтам послуги мобільного та інтернет-банкінгу.

Загалом Індія має найпросунутішу систему миттєвих платежів у світі. Згідно з даними ACI, протягом наступних п’яти років кількість транзакцій зростатиме на 23,4% щорічно. Крім того, країна має всі шанси стати світовим лідером за загальними обсягами платежів у реальному часі.

Інші країни

Епідемія коронавірусу внесла свої корективи й у життя громадян інших країн. За даними Link, найбільшого оператора банкоматів у Великій Британії, минулого року в країні готівкою користувалися вдвічі менше. Люди елементарно боялися заразитися COVID-19 через банкноти, крім того, активно розвивався онлайн-шопінг.

У дослідженні Merchant Machine йдеться, що за підсумками минулого року перше місце в Європі за поширенням безготівкових розрахунків посідали Нідерланди. Країна має найвищий рівень володіння дебетовими картами — вони є у 99% населення, а більше ніж половина платежів проводиться безконтактно.

Цікаво, що в країні найнижча кількість банкоматів на 100 тисяч осіб і найвищий рівень готовності до впровадження цифрових технологій. При цьому тільки 23% опитаних голландців готові повністю відмовитися від готівки: паперові гроші залишаються для них важливим способом платежів. Максимальний рівень безконтактних розрахунків був зафіксований у Чехії (93%), мінімальний в Бельгії — всього 4%.

Загалом список країн, готових до відмови від готівки, очолює Угорщина — цю ідею підтримало 44% місцевих жителів. За нею йдуть Італія з 41% і Польща з 40%. Замикає першу десятку Велика Британія, оскільки тільки 21% жителів цієї країни готові повністю перейти на безготівковий розрахунок.

Взагалі без готівки  

А от китайці вже хоч зараз готові отримати статус країни, яка відмовилася від готівки. Протягом найближчих десяти років Китай планує завершити повний перехід на “безнал”. Наразі кожен житель будь-якого великого міста практично всі покупки оплачує через смартфон, і все завдяки активно розвинутій технології мобільних електронних платежів.

Найпопулярнішими системи останніми роками були “Alipay” (запущений гігантом Alibaba)  і “WeChat” (вбудований у популярний месенджер Tencent). Враховуючи конфлікт між владою країни та Джеком Ма, є ймовірність, що надалі ситуація лідерства на ринку може змінитися.

Китай був першою державою у світі, яка перейшла на паперові гроші — банкноти почали друкуватися на аркушах з тростини формату А4 ще у XI ст. у період правління династії Сун. Основна причина — скарги торговців, яким було не зручно для укладання угод перевозити велику кількість монет

Наразі у Пекіні складно знайти послугу або продукт, який не можна оплатити через мобільний додаток. Близько 14% китайців виходять з дому без готівки, а 74% стверджують, що можуть прожити понад місяць, маючи в гаманці менше ніж 100 юанів (близько $14,5). При цьому 84% опитаних наголошують — вони готові жити повністю без паперових грошей.

Серед переваг мобільних платежів — не потрібно боятися крадіжки або турбуватися про решту, плюс — відсутній ризик отримати підроблену банкноту. Практично всі ресторани на території Китаю працюють з  мобільними платежами, а якщо розглядати інші заклади в індустрії розваг — то частіше за інших їх приймають кінотеатри. Як результат усе більше китайських покупців уникають фізичних магазинів.

Наразі через смартфон допомогти грошима можна навіть вуличному музиканту. Працює це наступним чином: артист ставить поруч з собою фанерні листи, на яких вказується відповідний електронний код, і вдячні слухачі можуть переказати йому кошти.

Без готівки в Україні 

Пандемія COVID-19 змінила ситуацію й в Україні. За інформацією Національного банку основним трендом 2020 року став активний перехід українців на безконтактні платежі та розрахунки в інтернеті.

Так, за кількістю операцій минулого року переважали саме безготівкові: майже 87% проводилися з допомогою платіжних карток. При цьому сума безготівкових операцій становила 55,8% від усіх операцій із картками (за підсумками 2019 року — 50,3%). П’ять років тому ці показники були значно нижчими — 70% та 35% відповідно.

У НБУ наголошують — протягом 2020 року українці змінювали свої платіжні звички, про це свідчить динаміка середніх сум безготівкових операцій із платіжними картками. Наприклад, середня сума операції переказу з картки на картку за рік зменшилася на 10,3%, до 1 444 грн; середня сума операції в платіжних терміналах (POS-терміналах) — на 5%, до 229 грн. Тобто, власники платіжних карток охочіше та частіше використовують їх для невеликих покупок в магазинах чи операцій із переказу коштів.

А ще українці почали активніше користуватися онлайн-шопінгом. Якщо порівнювати з 2019-м, то сума операцій в мережі Інтернет у 2020 році зросла на 31%. Загалом кожна третя безготівкова операція з платіжною карткою здійснювалася в Інтернеті (36,5%) — це майже 642 млрд грн за минулий рік.

Особливо популярними стали смартфони й інші NFC-пристрої, оскільки це швидко, зручно та безпечно. Майже кожна п’ята операція в торговельних мережах проводилася через гаджети, як результат — минулого року у такий спосіб було витрачено майже 109 млрд грн.

Джерело: Rusbase, НБУ, відкриті дані,

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram