Новини
23 Серпня 2019
901

Без диму: У Данії виконав рейс перший електричний пором Ellen

Корабель може перевозити близько 30 транспортних засобів та 200 пасажирів

Найбільший у світі електричний пором Ellen зробив перше перевезення, виконавши рейс між портом Себю на острові Ерьо та Фюнсхав на острові Альс, повідомляє CNBC.

У Данії діє державна програма Danish Natura, яка стимулює розвиток нових видів екологічно безпечного транспорту. Ініціатива з’явилася у 2015 р. й частково фінансується з бюджету Європейського союзу.

Пором, який почав будуватися ще у 2017 р., здатний перевозити близько 30 транспортних засобів і 200 пасажирів. Корабель оснащений системою батарей потужністю 4,3 мегават-години, яку поставила швейцарська компанія Leclanche, що займається зберіганням енергії. Батарей вистачає на подолання 40 км з повним завантаженням (тобто, з трьома десятками машин і двома сотнями пасажирів).

Згідно з оцінками експертів, електропором Ellen скоротить викиди вуглекислого газу на 2 тис. тонн на рік, до того ж, корабель зменшить викиди оксиду азоту, двоокису сірки та різних забруднювальних дрібнодисперсних частинок.

“Цей проект демонструє, що сьогодні ми можемо замінити термоприводи на викопному паливі чистою енергією і тим самим внести свій внесок у боротьбу з глобальним потеплінням і забрудненням заради добробуту наших громад”, – прокоментував виданню генеральний директор Leclanche Аніл Шрівастава.

За перший день роботи пором здійснив три рейси, однак уже в найближчі тижні Ellen почне виконувати по сім рейсів на день.

Нагадаємо, у Німеччині, федеральній землі Гессен, відкрито перший електричний автобан. Планується, що на відрізку шляху довжиною близько 14 км на трасі A5 між Вайтерштадті та Мерфельденом проїжджатимуть по декілька разів на день електровантажівки різних компаній. Випробування триватимуть до 2022 р.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram