Думки
14 Грудня 2020
3 288

Бернард Марр: 10 важливих бізнес-тенденцій 2021 року

Ідейний лідер у сфері бізнесу й технологій, автор 18 книг, колумніст Forbes, власник і CEO Bernard Marr & Co — про інноваційні бізнес-ідеї, віддалену роботу і залучення клієнтів

Поки більшість не може дочекатися, коли попрощається з 2020 роком, безсумнівно, пандемія коронавірусу та способи виживання бізнесу змінили траєкторію того, як виглядатиме 2021 рік. Що слід робити підприємствам, щоб підготуватися до наступного року?

Як футуролог, я допомагаю компаніям зрозуміти останні тенденції і технології та надаю вказівки щодо того, як підготувати свій бізнес до них. Пропоную 10 найкращих тенденцій, які сприятимуть кожному бізнесу у 2021 році. Вважаю, що кожен бізнес у всьому світі повинен бути готовим до цих тенденцій.

Працювати вдома — реально!

Коли співробітники опинились у ситуації з локдауном через COVID-19, компаніям довелося швидко адаптувати операції до віддаленої робочої сили. Тепер, коли є певна дистанція та уроки, отримані з цього початкового експерименту, більшість підприємств зараз переосмислюють усю свою бізнес-модель. Чи потрібні все ж таки офіси?

Деякі компанії зазнали зростання продуктивності праці, коли їхня робоча сила почала працювати дистанційно. Однак робота вдома не була ідеальною для інших. Тому у 2021 році підприємствам потрібно переглянути власну робочу платформу, а також надати належну підтримку людям, які працюють віддалено, наприклад, забезпечити їх належним офісним обладнанням, підтримкою психічного здоров’я, щоб кожен міг комфортно працювати вдома.

Дані як активи

За останні кілька років обсяги даних значно зросли. Бізнес, який використовував дані, щоб краще зрозуміти своїх клієнтів і покращити процес прийняття рішень, явно перевершив усіх інших. Хмарні технології дозволяють нам отримувати доступ до даних з будь-якого місця.

Компанії повинні захищати дані так само як і будь-який інший актив. Інша важлива річ, на яку варто звернути увагу бізнесу, — як підвищити рівень грамотності використання даних у своїй компанії у 2021 році, щоб у результаті отримати ідеї щодо прийняття рішень. Це також вимагає інвестицій у системи, які можуть ефективно обробляти, аналізувати та зберігати потокові дані в організації.

Інноваційні бізнес-моделі

У 2021 році кожному керівнику бізнесу потрібно подумати про те, що вони пропонуватимуть клієнтам, і про те, як вони працюють як бізнес. У 2020 році багато галузей повністю трансформувались, наприклад, індустрія готельного бізнесу та святкових заходів.

На сьогодні бізнес, який процвітає навіть під час пандемії, швидко реагував на зміни. Наприклад, ресторани, які займалися розширенням можливостей “на винос”, або компанії Формули 1, які виробляли вентилятори, змінили свої типові операції, щоб вижити.

Хоча бізнесу завжди доводилося думати про те, як змінюється ринок і які трансформації можливі для бізнесу, наступного року буде важливішим внести інновації у вашу бізнес-модель.

Автоматизація

Ще однією провідною бізнес-тенденцією у 2021 році стане автоматизація. Підприємства оцінять свої бізнес-процеси, щоб побачити, де вони можуть вивести людей із процесу, в якому вони не додають жодної справжньої цінності.

У цьому напрямку вже відбулося досить багато зрушень у складах, ланцюгах поставок, автономних транспортних засобах, вантажівок і суден, а також чат-ботів, які автоматично приймають запити щодо обслуговування клієнтів.

Наступного року, я сподіваюся, що автоматизація “білих комірців” буде тенденцією, оскільки ми розглядаємо, які функції адвоката, лікаря чи іншого професіонала можуть бути передані комп’ютерам і розумним роботам через автоматизовані інтерфейси.

Децентралізовані фінанси

Внаслідок економічних потрясінь через COVID-19 ринки капіталу продовжують нервувати. Це створює виклик для підприємств, які хочуть залучити капітал для розширення або відкриття нового бізнесу.

Одним із рішень для залучення капіталу був краудфандинг, технологія блокчейн та інші децентралізовані варіанти фінансування. Це буде великою тенденцією у 2021 році, яка дозволить бізнесу отримувати капітал простіше, ніж за традиційними каналами.

Віртуальні інтерфейси

Поки компанії поспішали за новими способами надання послуг клієнтам, які не заходили в магазини, вони почали обмірковувати послуги в цифрових форматах за допомогою таких технологій, як доповнена, віртуальна та змішана реальності.

Щоб виконувати накази щодо перебування вдома, люди використовували віртуальні аватари, які дозволяли “приміряти” макіяж, окуляри та одяг. Згодом, демоверсія з віртуальними інтерфейсами змінить спосіб, яким бізнес пропонує свої послуги.

Перехід від глобального до місцевого

У 2020 році було багато причин почати мислити більш локально, а не глобально — COVID-19 порушив міжнародні ланцюги поставок, зросла напруга між США та Китаєм, і Brexit все-таки відбувся.

Компанії почали переосмислювати, куди вони постачають і продають свої товари, оскільки міжнародні негаразди можуть порушити бізнес. Більш локалізоване виробництво та продаж також закликають до екологічної обізнаності.

Цілеспрямованість і значимість

Існує тенденція мати більше цілей і сенсу в нашій роботі. Молодші покоління, які починають працювати, прагнуть мати ціль або працювати в значимих організаціях. Ті ж компанії, які не мають чітких або значущих цілей, будуть боротися за залучення талантів і клієнтів

Стійкість

Сталий розвиток був у центрі уваги певний час, але під час пандемії все змінилося. Настільки ж руйнівною, як коронавірус для бізнесу, компанії визнають екологічну кризу, яка може мати набагато більший збиток для світу, ніж пандемія.

Тому кожна компанія повинна переосмислити свою діяльність, вплив на навколишнє середовище, використання продукції. Ця тенденція стійкості тісно пов’язана з попередньою тенденцією значущих цілей, оскільки компанії працюють над зменшенням викидів вуглецю та використання води.

Соціальна діяльність

Під час пандемії бренди покладались на взаємодію зі своїми сталими або ж потенційними клієнтами в соціальних мережах. У 2021 році відбудеться великий поштовх до більш автентичного використання соціальних мереж і такого, який буде під меншим впливом медіаекспертів соціальних мереж, наприклад, справжній кулуарний погляд на компанію.

Разом із цим будуть залучатися особи, що впливатимуть на вашу компанію, і ключові люди, які вестимуть бесіди та спілкуватимуться з вашими клієнтами.

Джерело: Forbes

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram