Драйв
8 Грудня 2022
1 827

Бенксі: Митець-привид зі світовим ім’ям

Борець за справедливість та щедрий благодійник, графіті якого коштують мільйони

На фото: Кадр із фільму “Вихід через сувенірну крамницю”

Бенксі (Banksy) — відомий англійський андерграундний художник графіті, а також політичний активіст і режисер. Деякі експерти вважають його законним наступником “революціонерів” 1960-х Енді Ворхола та Velvet Underground.

Особа художника не встановлена. Вважається, що Бенксі народився у 1974 році в англійському місті Бристолі. Біографія митця — одна велика таємниця.

Працює він під псевдонімом. Існують різні припущення хто він:

• Це швейцарський художник Метр де Кассон. Однак сам Метр де Кассон заперечує це на своєму вебсайті.

• За Бенксі ховається Роберт “3D” Дель Найя — британський музикант, засновник гурту Massive Attack і графіті-художник. Музикант це заперечує.

• Судмедексперт, який захотів бути анонімним, виявив про зв’язок між Бенксі та Джеймі Х’юлеттом, який є ілюстратором, автором пісень і співтворцем віртуального гурту Gorillaz разом із фронтменом Blur Деймоном Албарном.

• Під підозру також потрапив Вільям Геннон — радник міської ради Пембрук-Доку у Великій Британії. Чоловік 40 років працював громадським художником, а його роботи часто розміщувались на дитячих ігрових майданчиках та лікарнях, які наразі описують як “ненавмисно у стилі Бенксі”.

• Іноді говорять, що “Бенксі” — бренд, під яким працює група художників.

Почав митець свою кар’єру в 90-х роках в Бристолі, де сформувалося потужне андеграундне середовище. Був учасником угруповання DryBreadZ Crew.

Спершу Бенксі малював балончиком від руки, але на початку 2000-х років почав користуватися трафаретами. Ідея з’явилася, коли художник хотів намалювати великі сріблясті літери на пасажирському поїзді, аж тут з’явилися британські поліцейські. Бенксі довелося сховатися під великою машиною. Лежачи під нею, він помітив трафаретний серійний номер на дні паливного бака та зрозумів, що може використовувати цей стиль, щоб швидко малювати графіті.

Графіті художника завжди мають гостро-соціальні теми. Роботи Бенксі — протест проти воєн, капіталізму та істеблішменту, вони засуджують расизм і поліцейське насильство, висловлюють солідарність з біженцями тощо.

Щурів він малює найчастіше, вони символізують андеграунд і боротьбу за незалежність. Саме з цими тваринами митець асоціює вуличних художників, що створюють свої найкращі роботи вночі.

На зорі своєї кар’єри він відмовився від авторських прав і викладав роботи на сайті, аби всі охочі могли використовувати їх у гарній якості. Також він видає книги, які містять сотні фотографій його трафаретів.

Бенксі створив своє невеличке агентство Pest Control, яке офіційно та непублічно продає деякі його роботи.

Найбільш популярною та культовою роботою Бенксі є графіті “Дівчина з повітряною кулею” з цитатою “Надія є завжди”, яке вперше з’явилося у 2002 році в Лондоні.

У 2014 році була запущена акція під хештегом #WithSyria, в межах якої саме ця робота була використана як символ протесту проти війни в Сирії.

У жовтні 2018 року на аукціоні Sotheby’s виставили картину “Дівчина з повітряною кулею”, а після закінчення торгів — за кілька секунд після того, як оголосили продаж за $1,3 млн — невідома особа запустила шредер, вбудований у нижню частину рами. Він зламався під час цього перформансу і частина малюнка залишилася неушкодженою. Цей артоб’єкт назвали “Любов у кошику для сміття”, а через три роки знову виставили на аукціон і продали за $25,4 млн.

19 липня 2002 року в Лос-Анджелесі в галереї “33 1/3” відбулася перша персональна виставка Бенксі під назвою Екзистенціалізм.

Бенксі активно співпрацює з зірками. У 2002 році він створив знамениту обкладинку альбому Blur “Think Tank”, переробивши власне графіті з поцілунком в аквалангах. Завдяки цій співпраці цінність його робіт зросла, що призвело до “ефекту Бенксі” — люди почали зрізати графіті зі стін та продавати їх за великі гроші.

У 2010 році Бенксі взяв участь у Берлінському міжнародному кінофестивалі Берлінале зі своїм фільмом “Вихід через сувенірну крамницю”, присвяченому створенню стрит-арту. Митець з’являється у своєму фільмі з повністю закритим обличчям та зміненим голосом. Фільм номінований Американською кіноакадемією на премію “Оскар” — 2011 у категорії “Найкращий документальний повнометражний фільм”.

Тег “Banksy” кілька разів трапляється в The Simpsons 22 сезон 14 серія “Angry Dad: The Movie”. Так само Бенксі взяв участь у створенні заставки до The Simpsons 22 сезон 3 серія, де показав своє бачення Сімпсонів.

У 2015 році масштабна виставка художника Dismaland, у якій взяли участь 58 митців, була проведена на приморському курорті Вестон-сьюпер-Мері в Сомерсеті й тривала 36 днів. Її присвятили апокаліптичній тематиці та соціальним проблемам. Це був тематичний парк розваг, що не підходить для сімейного відпочинку. Зокрема там можна було побачити автобус із колекцією небезпечних та насильницьких предметів, поруч із дитячою пісочницею, магазин позик для дітей, кит, що вистрибує з унітаза, атомний гриб та скульптура човна з біженцями.

Він має власний готель The Walled Off Hotel з краєвидом на стіну між Палестиною та Ізраїлем.

У жовтні 2019 року, коли на аукціоні пішла з молотка за €11 млн картина “Devolved parliament” (“Парламент, що деградував”). Це в сім разів менше за нинішню рекордну ціну за твір художника, який живе, але в п’ять разів більше за її початкову оцінку.

Бенксі веде активну благодійну діяльність. 21 березня 2022 року MyArtBroker анонімно виставив на благодійний аукціон у Лондоні унікальну антивоєнну картину — Banksy’s CND Soldiers. Усі зібрані кошти передано на підтримку дитячої лікарні НДСЛ Охматдит у Києві. Тихий аукціон завершився 27 березня 2022 року. Картину продали за $99 тис.

Митець ніколи не стоїть осторонь подій у світі. У листопаді 2022 року в Києві, Бородянці, Ірпені, Гостомелі та Горенці з’явилися графіті, присвячені війні, що розв’язала росія проти України, виконані у стилі Бенксі. 11 листопада він підтвердив своє авторство та опублікував фотографії у своєму Instagram.

2 грудня 2022 року стало відомо, що графіті жінки у протигазі та з вогнегасником вирізали зі стіни будинку у Гостомелі. За оцінками артдилерів, вартість роботи може сягати від $1 млн до $10 млн. Того ж дня поліція заарештувала групу з восьми осіб, причетних до викрадення, і вилучила запаковане у плівку графіті.

Джерела: bbc, suspilne, dw, hromadske, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram