Новини
5 Травня 2023
351

Бельгія заморозила російські активи на €180 мільярдів

Доходи від них країна хоче спрямувати на відновлення України

Бельгія заморозила російські активи вартістю €180 млрд і планує направити отримані від них відсотки на відновлення України, заявив прем’єр-міністр країни Александр де Кроо під час спільної пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським у Гаазі, повідомляється на сайті бельгійського уряду.

У березні Бельгія вже вирішила спрямувати частину відсотків від податку на заморожені активи на підтримку України, але уряд країни хотів би використати на ці цілі всі отримані відсотки.

“Ми хочемо відігравати в цьому провідну роль. Використання цих грошей для воєнних зусиль України та для її відновлення виправдано як з економічного, так і з морального боку”, — цитує Де Кроо видання Brussels Times.

Він уточнив, що йдеться про €197 млн доходів від російських активів.

“Ми використовуємо ці гроші тільки на підтримку України та для допомоги українським біженцям. Але я впевнений, що ми повинні йти далі — не тільки заморожуючи відсотки від російських активів, а й конфісковуючи їх”, — сказав він.

Де Кроо заявив про намір розробити механізм конфіскації доходів від заморожених російських активів, щоб спрямувати їх на допомогу Україні.

“Ми розглядаємо механізм для конфіскації доходів від заморожених активів. Це буде тільки на юридичній базі. Бельгія робитиме кроки разом із Єврокомісією для створення такої юридичної бази”, — цитує бельгійського прем’єра Інтерфакс-Україна.

Згідно з даними Мінфіну країни, Бельгія заморозила російські активи загальною вартістю €58 млрд. Крім того, Бельгія заблокувала російські фінансові транзакції на €191 млрд.

Нагадаємо, вводяться нові заходи проти країн, які допомагають рф обходити обмеження.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram