Думки
16 Травня 2023
1 926

Беата Яворчик: Євразійські джерела у санкціях Заходу проти росії

Головний економіст ЄБРР вказує на дані, що свідчать про те, що експорт заборонених товарів оминає офіційні бар’єри

У той час як експорт із Європейського союзу та Великої Британії до росії стрімко скоротився з початку війни в Україні, експорт із ЄС та Великої Британії до Вірменії, Казахстану та Киргизстану стрімко зріс. Це говорить про те, що санкції працюють, але не ідеально.

Зміни в глобальній торговельній системі, не останньою чергою через китайсько-американське суперництво, що поглиблюється, останні роки потрапили в заголовки газет. З усім тим, у той час, як основна увага була зосереджена на таких тенденціях, як “френд-шоринг”, “майже-шоринг” та “перешоринг” ланцюжків постачання, нещодавні зміни в моделях транскордонної євразійської торгівлі залишилися значною мірою непоміченими, всупереч їх впливам на ефективність західних санкцій щодо росії.

Ці санкції поширюються на товари, які можуть “сприяти зміцненню промислових потужностей росії“, зокрема технології квантових обчислень, передові напівпровідники, чутливе обладнання, товари, пов’язані з транспортом, та хімічні речовини. Вони також охоплюють зброю, товари для використання у нафтовій промисловості та морському судноплавстві, а також предмети розкоші.

Деякі товари вважаються “частково” підсанкційними, тому що список підсанкційних товарів не зовсім відповідає кодам товарів (загалом понад 6000) у стандартній торговій класифікації. Наприклад, санкції можуть поширюватися лише на товари з вартістю вище за певний поріг — скажімо, лижний костюм вартістю понад €300 ($330) — або лише на деякі товари, що належать до певної категорії, наприклад ігристе вино. (Шампанське підпадає під санкції, а просеко — ні, мабуть, тому, що російські олігархи більше люблять перше.)

Питання в тому, чи зможе росія обійти західні обмеження та отримати доступ до санкційних товарів. Є вагомі причини так думати.

Щоправда, експорт із Європейського Союзу та Великої Британії до росії скоротився більш ніж наполовину з того часу, як країна розпочала повномасштабне вторгнення в Україну минулого року, і падіння для підсанкційних товарів на 80% більше, ніж для непідсанкційних. Але експорт з ЄС та Великої Британії до Вірменії, Казахстану та Киргизстану також різко зріс, особливо серед товарів, порушених санкціями ЄС та Великої Британії щодо росії. І ці три країни — усі члени Євразійського митного союзу, поряд з білоруссю та росією — наростили експорт до росії, особливо експорт, як ви вже здогадалися, який підпадає під санкції.

Хоча ці зрушення не доводять нечесної гри, вони припускають, що деякі підсанкційні товари потрапляють на російський ринок через євразійську торгову карусель. Хоча нові євразійські потоки нині становлять лише від 5 до 10% падіння прямого експорту з ЄС та Великої Британії до росії, ця частка зростає і вже дуже висока для десятків конкретних продуктових лінійок.

Наприклад, у перші місяці дії санкцій (травень-серпень 2022 р.) непряма торгівля через Євразію вже компенсувала 58% падіння прямого експорту автомобілів із двигунами внутрішнього згоряння (під санкції потрапили ті, вартість яких перевищує €50 тис.). Це більш ніж компенсує падіння експорту комп’ютерів.

Також спостерігається помітне зростання євразійської торгівлі товарами, аналогічними до підсанкційних товарів. Це може означати, що деякі торговельні вантажі навмисно неправильно класифікуються, щоб уникнути санкцій — практика, яка часто використовується для ухилення від прикордонних податків. Наприклад, рентгенівський апарат для промислового використання, на який поширюються санкції, можна позначити як рентгенівський апарат для стоматології, який можна вільно експортувати. Європейський експорт помп та компресорів, лише деякі з яких підпадають під санкції, до Середньої Азії значно зріс.

Торгівля між Європою та росією, ймовірно, також здійснювалася через інші країни. Експорт із Китаю та Туреччини до росії зріс із середини минулого літа, особливо з Китаю, зокрема низка товарів, які підпадають під санкції Заходу. Оскільки європейський експорт дизельних вантажівок до росії скоротився на $102 млн, китайський експорт таких вантажівок до росії у травні-серпні 2022 року зріс на $362 млн , якщо порівняти із середнім показником за той самий період у 2017–2021 роках. Аналогічні тенденції можна побачити й інших типах важкої техніки.

Стрімке падіння прямого експорту з ЄС та Великої Британії до росії свідчить про те, що санкції певною мірою працюють. Але експортні санкції завжди буде складно реалізувати ідеально через невідповідність стимулів. Уряди, що беруть участь, хочуть, щоб всі інші суворо стежили за дотриманням правил, але можуть проявити дещо більш поблажливий підхід до своїх власних фірм — явище, що нагадує холодну війну. Водночас уряди, що не беруть участі, використовують будь-яку можливість для підтримки своїх експортерів.

Якщо країни, щодо яких запроваджено санкції, намагатимуться посилити тиск на одну транзитну країну, неминуче буде знайдено інший шлях обходу обмежень. Висновок зрозумілий: жоден режим санкцій не є герметичним. Для підвищення ефективності заходів Заходу необхідно розробити механізми забезпечення скоординованих дій.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram