Новини
3 Квітня 2020
1 055

Базовий прогноз Fitch: У 2020 році очікується глибока глобальна рецесія

Падіння світової економіки, на думку агентства, становитиме 1,9% 

У 2020 році через загострення коронавірусної кризи очікується глибока глобальна рецесія. Такий прогноз тепер є базовим для Міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings, яке у поточному році очікує падіння світової економіки на 1,9%.

Зазначається, що валовий внутрішній продукт США, Єврозони та Великої Британії знизиться на 3,3%, 4,2% та 3,9% відповідно. При цьому економіка Китаю після спаду у першому кварталі 2020 року буде різко обмежена глобальною рецесією, її щорічне зростання буде нижче 2%.

При цьому базовий прогноз Fitch не передбачає повернення економік США та Європи до рівнів до вірусної кризи до кінця 2021 року. “Карантинні заходи можуть скоротити ВВП у Євросоюзі та США на 7-8% у другому кварталі, або на 28-30% у річному вимірі”, – вважають у Fitch.

Загалом за оцінками агентства, політика застосування обмежень для контролю поширення вірусу надає миттєвого та драматичного впливу на повсякденну економічну активність. “Загальнонаціональні карантини знижують щоденну активність приблизно на 20% від нормального рівня. Вплив на ВВП залежатиме від тривалості обмежень”, – повідомили в організації.

І додали, що безробіття в США досягне піку на рівні 10% у другому кварталі 2020 року. Компанії також можуть скоротити капітальні вкладення, а споживачі різко скоротять свої витрати. “Це посилюватиметься падінням цін на акції”, – йдеться у повідомленні.

Зростання прибутковості корпоративних облігацій і облігацій на ринках, що розвиваються, призводить до посилення умов глобального фінансування, а зміцнення долара та падіння цін на сировинні товари ще більше ускладнять зростання на цих ринках. “Fitch знижує прогноз ціни нафти на 2020 рік (середньорічний показник за Brent) до $35 за барель”, – йдеться у повідомленні.

Тим часом рейтингове агентство S&P Global Ratings також погоджується з думкою про те, що у 2020 році світова економіка опиниться в рецесії, а зростання світового ВВП складе лише 1-1,5%.

А от за інформацією Bank of America, економіка США вже впала в рецесію на фоні спалаху коронавірусу нового типу. Банк прогнозує, що економіка США скоротиться на 12% за підсумками другого кварталу і на 0,8% ВВП за підсумками року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram