Думки
10 Листопада 2020
2 451

Базиль Коронакіс: Байден повинен знову об’єднати країну

Журналіст, видавець, засновник інтернет-видання “New Europe” — про легкі вибори, важке президентство й повторення прецеденту Клінтона

Джо Байден став переможцем американських виборів з результатом у близько 75 млн голосів у порівнянні з Дональдом Трампом, який набрав 72 млн голосів. Різниця у три мільйони. І це означає, що навіть будь-яке шахрайство Дональда Трампа не змінить ситуації, адже різниця у голосуванні така, що зміна “караулу” в Білому домі може пройти легко та без інцидентів, і, можливо, навіть цивілізовано. У результаті перемогла демократична більшість, а не виборча система. Але президентство Джо Байдена буде не таким легким, як його обрання.

Розділена Америка

На внутрішньому фронті найбільша складність, з якою доведеться стикатися Байдену, полягає в тому, що всупереч традиції, яка триває понад два століття, після дня виборів усі американці об’єднуються у підтримці новообраного президента, але цього разу американський народ розділився. Це аномалія, яку демократи започаткували чотири роки тому під час виборів Трампа, а потім продовжили після його інавгурації. Тепер Байден повинен відновити давню традицію.

Об’єднання американського суспільства є обов’язковою умовою для нового президента аби успішно вирішити накопичені “глухі кути”, що допоможе привести Америку до процвітання та миру, зберігаючи лідерство західного світу.

Об’єднання американського народу не може бути вирішене конфронтацією, а лише компромісом. Трамп — бізнесмен, який вміє ризикувати й, здається, він не готовий здаватись, і це буде першою “неможливою місією” для Байдена.

Ще складніше Байдену буде приборкати Wall Street, довгу руку західних фінансових установ, які обрали його президентом завдяки пропаганді основних ЗМІ проти Трампа.

Холодна війна проти Китаю

Байден ні за що не зупинить холодну війну проти Китаю, розпочату ще на початку президентства Трампа. Сполучені Штати вже занадто далеко зайшли у цій боротьбі, і такий вектор зовнішньої політики США запровадив Вашингтон, округ Колумбія, а не нижній Манхеттен. Трамп спонсорував “холодну війну” проти Китаю, тому що, як розумний бізнесмен, він усвідомлював, що це єдиний спосіб уникнути захоплення західного світу Пекіном.

Демократи — служба впливових осіб

Однак головною причиною того, що впливова американська політична еліта була досить пасивною у голосуванні за Трампа, була його рішучість змінити західну фінансову систему. Трамп відразу усвідомив те, чого не сприймали й досі не сприймають бюрократи та політики, які ніколи не працювали в реальній економіці. Поглиблення економічної кризи, яка й досі триває, довело західне суспільство до своїх меж, і зараз воно наближається до вибуху непередбачуваних вимірів. У будь-якому випадку цього, мабуть, не уникнути. Першими постраждають США, оскільки серед західних демократій у штатах найслабша система соціального забезпечення.

Трамп зрозумів, що це мало розв’язати проблему, і він почав вносити необхідні зміни в економічні структури, починаючи з того, що на початку цього року Федеральна резервна система (ФРС) опинилась під контролем Міністерства фінансів США (Казначейства). ФРС відповідальна за друк та розповсюдження американської валюти й контролюється її власниками — дванадцятьма приватними банками на чолі з Н.М. Ротшильдом та Банком Англії. Це було сміливе, хоча і не відоме на загал рішення, яке залишилось непоміченим громадськістю, але помічене фінансовим сектором. Варто зазначити, що останніми днями будь-яка згадка в Інтернеті про акт Трампа щодо передачі ФРС під контроль Казначейства зникла.

Але 7 липня 2020 року New Europe писала:

“Це розділення, хоч і побудоване на інтересах, які суперечать “фіксації” політики Трампа щодо стримування Китаю, посилилося після президентського акта про переведення ФРС під контроль Міністерства фінансів США. ФРС, іншими словами центральний банк США, відповідає, крім того, за друк та обіг доларових банкнот і казначейських купюр. ФРС належить десяти приватним банкам, на які Лондон має великий вплив. Важливо зазначити, що до вбивства президент Джон Ф. Кеннеді вирішив передати ФРС під контроль Міністерства фінансів США, але він не дожив до того моменту, щоб підписати розпорядження. Джона Ф. Кеннеді було вбито 22 листопада 1963 р. Його наступник Ліндон Б. Джонсон згодом так і не підписав розпорядження, як планувалося. Наміри Кеннеді мовчки матеріалізувалися Трампом через півстоліття.

Оглядаючи історію, залишається незрозумілим, що на американського президента було здійснено вбивство. І до цього дня ми так і не знаємо, хто відповідальний за скоєне. Джон Ф. Кеннеді був “демократичним демократом”. На той час демократична партія була при владі. Після Другої світової війни США розробили найкращі спецслужби світу. Дивно.

Варто нагадати, що саме демократ, президент Білл Клінтон, підписав розпорядження про скасування Банківського закону США 1933 року (закон Гласса-Стіголла), який відокремив комерційні та інвестиційні банки, що дають простір світовій фінансовій кризі 2008 року. Залишається з’ясувати, на випадок, якщо демократи переможуть у листопаді, чи вдасться їм скасувати чинний наказ Трампа, який поставив ФРС під контроль Міністерства фінансів США”.

За цією логікою, з можливим переобранням, Трамп, мабуть, продовжував би заморожувати всі позики на тривалий період, щоб відновити економіку та нейтралізувати міжнародне фінансове панування Китаю. У цьому питанні Європа, під потенційним політичним керівництвом Франції, зробила б так само, і, повний перезапуск західної економіки відбувся б. Однак у Трампа не було достатньо часу, оскільки фінансовий сектор не віддав йому свій голос.

Що стосується економіки, Байден, безсумнівно, слідуватиме бажанням фінансових установ і поверне контроль ФРС своїм попереднім власникам, і, пустивши пил в очі свому електорату, він “продасть” відновлення реформи охорони здоров’я та захисту пацієнтів у США “Obamacare”. Однак, що б Байден не робив, цього буде далеко не достатньо, аби уникнути неминучого. Тому після короткострокового соціального миру в США президентське життя Байдена стане не таким легким, як його обрання.

Підсумовуючи, на міжнародній арені спосіб проведення цих виборів, зокрема неетична поведінка основних ЗМІ, безповоротно пошкодили міжнародний імідж Сполучених Штатів.

Це те, на що Байдену також варто зосередити увагу.

Джерело: New Europe

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram