Новини
1 Вересня 2022
469

Baykar показала другий прототип Kızılelma

Надзвуковий безпілотний винищувач також вироблятимуть на майбутньому українському заводі

30 серпня турецька компанія Baykar Makina провела презентацію в межах виставки TeknoFest в турецькому місті Самсун та, серед інших розробок, показала прототип новітнього безпілотного винищувача Bayraktar “Kızılelma”, який також вироблятимуть на майбутньому українському заводі разом з вже знайомими безпілотниками Bayraktar TB2 та Bayraktar Akıncı, повідомляє ITC.

Нещодавно Baykar зібрала другий прототип Kızılelma, який невдовзі здійснить свій тестовий політ. Наразі перший випробувальний політ Kızılelma запланований на 2023 рік.

Bayraktar “Kızılelma” — реактивний надзвуковий малопомітний палубний БПЛА з українським двигуном. Вперше прототип нового бойового безпілотника показали у березні 2022 року. Він має злітну вагу близько 6000 кг та може підняти в повітря до 1500 кг бойового навантаження.

Планується дві модифікації Kızılelma — дозвуковий MIUS-A з двигуном АІ-25ТЛТ від “Івченка-Прогрес” та надзвуковий MIUS-B з двигуном “Івченко-Прогрес” АІ-322Ф або турецьким TEI TF-6000.

Bayraktar Kızılelma насамперед призначений для придушення ППО противника, а також здійснення ракетних атак, вогневої підтримки з повітря та стратегічних атак. Серед ключових особливостей Bayraktar Kızılelma — зліт і посадка з TCG Anadolu за допомогою тросів і гаків, що уловлюють апарат, без допомоги катапульти, радар з активною фазованою антенною решіткою, мала ефективна площа розсіювання, вертикальне оперення та передні горизонтальні керма (аеродинамічна схема “Качка”), можливість агресивного маневрування, малопомітність та використання ШІ для повної автономії, зокрема й у складі угрупування з кількох таких “пташок”.

Також на виставці TeknoFest демонструвалися інші безпілотники Baykar, зокрема вже згаданий Bayraktar Akıncı та квадрокоптер Cezeri, який називають летючим авто.

Нагадаємо, що Holtec збирається виготовляти компоненти для малого модульного реактора в Україні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram