Новини
7 Грудня 2020
1 065

Банк Японії став найбільшим власником акцій країни

2020 рік для регулятора рекордний — через пандемію він тільки розширив програму придбання активів

Банк Японії став найбільшим власником акцій в країні, загальна вартість його активів перевищила $400 млрд, повідомляє Bloomberg.

Згідно з даними Дослідницького інституту NLI, у листопаді Банк Японії у масовому порядку купував біржові фонди з метою підтримки ринку на фоні епідемії коронавірусу, й надалі отримав величезний прибуток внаслідок їх оцінки.

“При цьому розмір активів Банку Японії вперше виявився вищим, ніж у Державного пенсійного інвестиційного фонду, який минулого місяця, за оцінками Ide, склав 44,8 трлн єн”, — йдеться у повідомленні.

У результаті вартість активів Банку Японії тепер становить 45,1 трлн єн. Наявність відразу двох подібних “китів” на ринку не може не викликати занепокоєння інвесторів. Так, на думку Сатоши Окумото, головного виконавчого директора Fukoku Capital Management Inc., домінування цих двох державних структур породжує сумніви щодо їх впливу на ціни на ринку.

Загалом, рік, що минає, став рекордним для Банку Японії у зв’язку з пандемією: він ще більше розширив свою програму купівлі активів, оскільки епідемія вірусу привела до падіння фондового ринку.

“Регулятор навіть заявив у березні, що може придбати цього року японські біржові фонди на суму 12 трлн єн, що вдвічі перевищує його річний план”, — зазначає видання.

І додає, якщо ціни на місцеві акції будуть зростати, такий розрив між розміром пакетів акцій Банку Японії та пенсійного фонду GPIF ще сильніше збільшиться.

І ось тепер, після позитивних новин із фронту вакцинації може початися глобальне відновлення на ринку: листопад став найприбутковішим з 1994 року місяцем для індексу Nikkei 225 Stock Average: він збільшився на 15%.

“Це призвело до збільшення нереалізованого прибутку внаслідок придбання акцій Банком Японії до більш ніж 10 трлн єн”, — йдеться у повідомленні.

Додається, що при цьому Банк Японії ніколи не фіксував прибуток за своїми активами та продовжує їх нарощувати тільки завдяки покупкам біржових фондів.

Як зазначив керуючий Банку Японії, придбання біржових фондів необхідні Банку як частина грошово-кредитного стимулювання для досягнення встановленого їм цільового показника інфляції.

Нагадаємо, у вересні Велика Британія та Японія досягли угоди про вільну торгівлю. Тарифи будуть скасовані на 99% британського експорту в Японію.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram