Герої
21 Червня 2019
942

Ахмед Тамім: Коли хтось хоче робити бізнес, він повинен повністю прояснити всі питання до початку дії контракту

Верховний муфтій України — про ставлення ісламу до торгівлі та про те, які бізнеси цікавлять вихідців з ісламського світу в Україні

Фото: Depositphotos

Верховний муфтій України Шейх Ахмед Тамім, духовний лідер мусульман України, в минулому — успішний бізнесмен і науковий дослідник. Його наукові праці зі сфери математики й програмування публікувалися в Японії, а його бізнесом стала одна з перших у незалежній Україні фірм з постачання комп’ютерів. В ексклюзивному інтерв’ю Investory News він розповів про ставлення ісламу до торгівлі і успіхів у бізнесі і про те, які сфери цікаві вихідцям з ісламського світу.

– Наскільки позитивним є ставлення ісламу до торгівлі?
– Пророк Мухаммад займався торгівлею, хоча це не було метою його життя, а способом забезпечити своє утримання. Багато теологів ісламу займалися торгівлею. Самі забезпечували себе, так і вчили інших та допомагали їм заробляти.

– У вас також був свій бізнес і досить успішний …
– Так. У 1990-х у мене була своя фірма і договір з КПІ про постачання обчислювальної техніки, а також ремонт комп’ютерів. Мій офіс розташовувався в 1-му корпусі інституту. Також у мене було спільне підприємство з радіозаводом. Саме гроші з цієї справи стали стартовим капіталом для розвитку Духовного управління мусульман України, адже потрібно було орендувати приміщення для п’ятничних намазів, релігійних уроків і т.п.

– Під час вашого навчання в КПІ ви ще й займалися наукою?
– По своїй натурі я люблю дисципліну і люблю займатися різними видами діяльності. Я вмію добре малювати, брав участь в олімпіаді з креслення, і навіть думав над тим, щоб стати архітектором з планування міст.

Перед самим початком навчання в інституті я передумав і вирішив, що хочу дізнатися, як працює калькулятор, тому став вчити обчислювальну техніку. Коли мені пропонували різні міста і ВНЗ для навчання, я обрав Київ. Мені судилося бути тут.

Вже під час навчання в КПІ я почав розглядати питання релігії глибше, ніж колись. Я зрозумів, що вони так пов’язані між собою, що є єдиною структурою, яка допомагає людині бачити питання життя і знати маршрут, як поступати, крок за кроком. Зрозумівши це, я почав структурувати уроки з ісламу у вигляді схем. Тому моя освіта допомогла мені в систематизації багатьох дисциплін ісламу і дозволила полегшити отримання відповідей через комп’ютер.

Це унікальна розробка для ісламського світу. Технічна освіта допомогла мені в формуванні методики і керівництва для викладачів релігії і в спрощенні подачі інформації з деяких наук для засвоєння простими мусульманами.

Також я зміг спростити отримання відповідей про іслам через обчислювальну техніку — спеціальну програму з базою знань з усіх ісламських джерел.

Таким чином в області релігії освіта КПІ допомогла мені розв’язувати різні питання. Я зміг завдяки цьому знайти унікальні рішення, які існують тільки у нас, і якими навіть цікавляться з-за кордону.

– Як Коран впливає на закони торгівлі в сучасних ісламських країнах? Наскільки законодавство сфери бізнесу там підпорядковується вимогам Корану?
– В ісламі є як різні теологічні школи, так і поняття “іджма” – одностайної думки, коли всі теологи ісламу протягом усіх часів мають одну відповідь, й іншого варіанту бути не може. Це як аксіома — якщо в Корані або у Пророка ясно сказано щось, що всі розуміють однаково.

Крім цього, в Корані й промовах Пророка є речі, які різні школи ісламу розуміють і пояснюють по-різному. Тому в різних країнах світу за основу державних законів беруться думки тих чи інших теологів. Це стосується питань одруження, сімейного життя, торгівлі і так далі.

– Наскільки сучасні бізнес-закони України співвідносяться із законами ісламу?
– Це дуже складне питання. Спробую відповісти на нього простим прикладом, пов’язаним з орендою приміщення.

В Європі вже в багатьох сферах законодавства вдаються до мусульманського права і того, що сказано в релігії. Наприклад, якщо людина хоче орендувати приміщення, вона отримує право розпоряджатися цим приміщенням до закінчення терміну контракту. Також вона зобов’язана після закінчення контракту повернути це приміщення в тому вигляді, в якому його отримала, не може змінювати стіни і так далі. І господар, і орендар зобов’язані стримати слово і виконати контракт до останнього дня, прописаного в договорі. Вони не мають права порушити договір. І навіть якщо один з них помирає, контракт виконуватимуть спадкоємці.

Або, якщо людина наймається на роботу, в договорі має бути чітко прописано, яку роботу вона буде робити, протягом якого часу, і так далі.

– Як часто до вас за порадою звертаються бізнесмени?
– Якщо бізнесмени хочуть виділити частину майна від річного обороту, яку мусульманин повинен обов’язково передати на благодійність, то вони запитують у нас, як правильно розрахувати цю суму. Це 2,5% від бізнесу і всього майна в товарообігу. Якщо ж бізнесмен торгує або вирощує зернові культури або худобу, то розрахунок відсотка буде іншим. Якщо золото або срібло — третім. І так далі.

Щоб не було непорозуміння між компаньйонами або інвесторами при наймі на роботу, є спеціальні курси, які навчають, як правильно інвестувати відповідно до традицій ісламу

Також Пророком сказано, що купівля-продаж відбувається за взаємною згодою сторін. Після укладання угоди сторони мають максимум три дні, щоб скасувати її.

– Як часто до вас приходять інвестори з арабських держав?
– В Україні є бізнесмени з різних мусульманських країн і взагалі всіх країн, де є мусульмани — Малайзії, Індонезії, Арабських еміратів, Туреччини, Великобританії, Німеччини і так далі. Деякі з них зараз будують заводи з виробництва соняшникової олії, або халяль молока або морозива.

Ми допомагаємо як інвесторам, так і українським фірмам, які хотіли б отримати сертифікат Халяль, і продавати свій товар в мусульманських країнах. Тут є заводи з виробництва ковбаси, курки, м’яса, цукерок, соняшникової олії, молока рідкого і сухого, і багатьох інших товарів, які хотіли б вийти на величезний ринок мусульманських країн, але для цього їм потрібно відповідати законам Шаріату. Ми допомагаємо їм в цьому і самі контролюємо якість через наш Центр сертифікації Халяль, визнаний в Еміратах, Малайзії, Індонезії, і так далі.

Багато фірм, які виходять на іноземні ринки з іншими сертифікатами Халяль, страждають, тому що в ісламських країнах, наприклад, тих, що я вказав раніше, офіційно визнаний саме наш центр сертифікації, і вони вимагають саме його.

– Які головні етичні принципи повинні бути основою бізнесу з точки зору ісламу?
– Правдивість, чесність, ясність. Коли хтось хоче робити бізнес, він повинен повністю прояснити всі питання до початку дії контракту.

– Що таке успіх у розумінні мусульман?
– Успіх пов’язаний з вірою. Коли є надія на Всевишнього, то є й успіх. Ця надія має бути міцною і з терпінням. Ми знаємо, що проходимо іспит. За життя можуть бути різні труднощі, але надія на Всевишнього, правдивість і солідарність допомагають людині бути задоволеним тим, що вона має. Кожен мусульманин знає, що його доля визначена — він отримає не більше і не менше.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram