Новини
30 Жовтня 2019
940

Автовиробники Fiat Chrysler і Peugeot Citroen планують об’єднатися

В результаті угоди може бути утворена компанія, що оцінюється в $46 мільярдів

Італійсько-американський автогігант Fiat Chrysler і французький автовиробник Groupe PSA (Peugeot Societe Anonyme) проводять консультації про можливість злиття. Про це повідомляє видання The Wall Street Journal.

За словами її джерел, в результаті операції може бути утворена компанія, що оцінюється в $46 млрд. Її керівником, відповідно до одного з розглянутих варіантів, може стати президент Groupe PSA Карлос Таварес.

Як пише видання, він уже довів, що вміє виводити автомобільні компанії із затяжної кризи: у 2017 р. концерн PSA купив у General Motors марку Opel, яка два десятиліття приносила лише збитки. Не минуло й року, як німецький бренд вийшов у плюс.

Головою ради директорів можуть призначити Джона Елканн. Він в даний час займає аналогічну посаду в Fiat Chrysler.

Прагнення до злиття пов’язано з тим, що найбільші світові автовиробники намагаються реструктурувати свій бізнес в умовах посилення екологічних вимог та уповільнення автомобільного ринку після періоду бурхливого росту. Сюди накладаються постійні витрати у зв’язку зі збільшенням витрат на розробку електромобілів і безпілотних систем. В результаті виробники змушені об’єднуватися, щоб розділити між собою витрати.

Однак з можливим об’єднанням не все так просто. 13,69% акцій PSA Group належить Dongfeng Motor Group, а уряд США дуже строго стежить за можливістю витоку американських технологій в Китай. У зв’язку з цим є ймовірність, що американці заблокують угоду.

До того ж об’єднання FCA і PSA поки лише предмет обговорення, тобто навіть всередині концернів ще не прийшли до остаточного рішення.

Якщо ж злиття все-таки відбудеться, то на ринку з’явиться новий автогігант. Сумарно компанії продали у 2018 р. 8,7 млн машин, що більше, ніж зміг реалізувати концерн General Motors (8,4 млн). Водночас лідерами залишаться Volkswagen AG (10,8 млн), Renault-Nissan-Mitsubishi (10,8 млн) і Toyota Motor (10,6 млн).

Незабаром після публікації The Wall Street Journal цінні папери Fiat Chrysler подорожчали на 7,11%. Вартість акцій Groupe PSA виросла на 5,98%.

Нагадаємо, концерн Fiat Chrysler Automobiles несподівано повідомив про те, що відкликає свою пропозицію про злиття з французьким автомобілебудівником Renault. Офіційна причина – відсутність необхідних політичних передумов у Франції.

Як відомо, стартап Aurora оголосив про співпрацю з Fiat Chrysler щодо створення автономних платформ для комерційних автомобілів. Угода розширить сферу діяльності Aurora, що дозволить компанії пропонувати різноманітні послуги клієнтам, зокрема в області логістики та транзиту.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram