Новини
11 Січня 2023
400

Автотранспорт забезпечив третину імпорту товарів в Україну за минулий рік

Лідером експорту став морський транспорт

Понад 30 млн тонн імпортних товарів за минулий рік було доставлено в Україну загалом, з них майже 11 млн тонн — вантажівками, повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури.

Обсяг імпорту найбільш стрімко зростав з березня до травня. У цей час галузі вдалося повернутись до обсягу міжнародних автомобільних вантажних перевезень, який Україна мала до повномасштабного вторгнення росії. Від травня до останнього дня року обсяг імпортних товарів, які були ввезені в країну автотранспортом постійно і поступово зростав.

На другому місці за обсягом завезеного в країну імпорту — залізниця (9,89 млн тонн), а на третьому — морський транспорт (7,16 млн тонн).

Лідером в експорті товарів за підсумками минулого року став морський транспорт з 53,86 млн тонн. На другому місці — залізниця (33,73 млн тонн). На третьому — автомобільний транспорт (12 млн тонн).

Загалом у 2022 році Україна експортувала майже 99,8 млн тонн товарів та імпортувала — понад 30,34 млн тонн товарів. Вартість експорту становила майже $44,2 млрд, а імпорту — більш як $54,5 млрд.

Ключовими факторами нормалізації торговельної логістики у 2022 році стали:

• укладання з ООН та Туреччиною “Зернової ініціативи”, яка дозволила розблокувати порти “Великої Одеси”;

• підписання Угоди про лібералізацію вантажних автомобільних перевезень з ЄС;

• розвиток прикордонної інфраструктури, зокрема зростання пропускної спроможності автомобільних та залізничних пунктів пропуску, які існують, а також відкриття нових;

• нарощування вантажоперевалки в портах Дунайського портового кластеру.

Нагадаємо, урожай зернових та олійних цьогоріч скоротиться на 10-15%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram