Бiзнес
18 Серпня 2021
1 943

Автогіганти серйозно взялися за електрокари

П’ять найбільших автомобільних компаній США та Європи вклали десятки мільярдів доларів у виробництво та нові технології

Світові автогіганти по-крупному взялися за виробництво електрокарів. Аналітики Bloomberg визнали серйозними наміри компаній — тепер вони не тільки встановлюють цілі з продажу, а й інвестують у нові технології.

Великі автовиробники пообіцяли до 2030 року забезпечити електродвигунами значну частку своєї продукції. Наприклад, Ford і Stellantis розраховують, що 40% продажів припаде на електрокари, а Volkswagen замахнувся на 50% у США і 70% — у Європі.

Однак аналітики вважають, що поставлені цілі не дають гарантії їх досягнення. Інша справа — інвестиції. Під інвестиціями автогігантів йдеться про витрати на дослідження і розробку нових технологій, а також капітальні вкладення — на розширення і переобладнання виробництва.

За підрахунками Bloomberg, п’ять найбільших автомобільних компаній США і Європи вклали десятки мільярдів доларів у виробництво електромобілів та їх технічне забезпечення — розробку систем автономного водіння і “розумних” пристроїв.

Наприклад, Mercedes-Benz витратив $13,8 млрд із 46 запланованих, Ford $12,8 млрд із 30, а Volkswagen — $28,7 млрд із 83. До того ж практично всі компанії розраховують досягти фінальної суми найближчі п’ять років.

Амбітні цілі з продажу електромобілів укупі з величезними капітальними витратами говорять про стійке прагнення автопромисловості стати чистішим. Адже спеціально закуплене і налаштоване для виробництва конкретних моделей електрокарів дороге устаткування перепрофілювати проблематично — значить, обіцянки компаніям буде складно порушити.

До того ж електромобілі зараз мають попит, оскільки світ поступово відмовляється від дизельного палива.

Згідно зі звітом асоціації європейських виробників автомобілів (ACEA), частка продажів електромобілів у Європі зросла вдвічі в другому кварталі цього року проти аналогічного періоду минулого.

З березня до червня акумуляторні електрокари (BEV) становили 7,5% від усіх нових автомобілів, проданих у Європі. У другому кварталі минулого року цей показник був 3,5%. Частка продажів всіх видів електромобілів, зокрема акумуляторні, гібридні та гібридні з підзарядкою від електромережі, до кінця червня досягла 35,2%.

Фото: на виробництві електромобіля Volkswagen ID 3 в Дрездені, східна Німеччина/AFP-JIJI

Реалізація BEV за квартал злетіла на 231,6%, було продано понад 210 тис. таких електромобілів. Особливо високий попит був зафіксований в Іспанії (плюс 372%) і в Німеччині (357%). Європейці почали різко скуповувати й гібриди. Їхні продажі підскочили на 255,8% (до 235,7 тис.).

Попит на дизельні та бензинові автомобілі в Європі знижується. Якщо у другому кварталі минулого року частка бензинових автомобілів на ринку ЄС була 51,9%, а дизельних 29,4%, то в другому кварталі цього року — 41,8 і 20,4% відповідно.

Тим часом влада Німеччини провалила план з виведення на дороги одного мільйона електромобілів. Досягти поставленої мети вдалося лише через пів року після встановленого терміну. Спочатку такої позначки сподівалися досягти до кінця 2020 року.

Зараз більша частина з цього мільйона — повністю електричні машини, а решта — гібриди на паливних елементах. Щоб досягти цілей щодо захисту клімату, глава міністерства транспорту і цифрової інфраструктури Німеччини Андреас Шойер поставив високу планку. До 2030 року на дорогах країни має бути принаймні 14 млн електромобілів.

Джерела: Bloomberg, Deutsche Welle, ACEA

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram