Новини
6 Листопада 2020
887

Аудит держрезервів: Уряд відзвітував про його результати

В Кабміні переконані, що Україна має потенціал в $1 трильйон 

У Держрезерві провели першу за останні роки ревізію державних запасів, за результатами якого уряд встановив, що розмір нереалізованого потенціалу України за останні 10 років становить $1 трлн. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час презентації результатів аудиту.

Найбільшу частку в цій цифрі займають корисні копалини. За словами глави уряду, правильне використання надр може принести Україні $409 млрд.

За словами прем’єра, в Україні є понад 12 тис. розвіданих родовищ корисних копалин. І лише третина з них розробляється. Фактично, це трохи більш як 4 тис. ділянок, які сьогодні знаходяться в розробці. Однак, збільшення видобутку корисних копалин не означає збільшення експорту за кордон копалин як сировини.

“Це означає створення основи для створення високотехнологічної продукції з доданою вартістю. У нас є нафта й газ, у нас є руди та дорогоцінні метали”, — підкреслив Денис Шмигаль.

Згідно з результатами аудиту, Україна не використала свій земельний потенціал на $85 млрд. За 10 років середня вартість землі сільськогосподарського призначення за один гектар виросте практично в 5 разів.

Крім того, нереалізований потенціал України з використання водних ресурсів оцінюється в $12 млрд, лісових — в $40 млрд.

“Україна роками ігнорувала розвиток гідроенергетики, цей потенціал ми використовуємо тільки наполовину”, — розповів прем’єр. Потенціал аквакультури, розвиток рибного господарства використовується лише на чверть, зрошення земель розвинене менш ніж на 20% від того, як повинно бути.

Наприклад, ефективна система зрошення в південних областях України, за його словами, дала б можливість збільшити врожаї у 2,5-3 рази й це — теж невикористаний потенціал, який дасть країні додатковий ВВП.

Невикористаний потенціал у торговельній сфері складає $407 млрд.

У презентації зазначено, що в питанні технологічності виробництва в Україні більшою мірою недостатня реалізація потенціалу. Однак, в металургії, мінеральних продуктах і агропродукції потенціал вище.

У питанні інвестицій в Україні $63 млрд невикористаного потенціалу.

Нагадаємо, Рахункова палата завершила перший за всю історію незалежності України аудит Верховної Ради України (ВРУ).  Перевірки не проводилися жодного разу з 1991 р.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram