Драйв Новини
12 Січня 2023
1 774

Atlantic Council: Яким буде світ через 10 років

До 2033 року росія може розпастись, Китай — напасти на Тайвань, а США — залишитися могутніми, але не гегемоном

На фото: пожежа на нафтобазі у Львові

Війна проти України сколихне росію і може призвести до її розпаду у найближчі 10 років. Китай, імовірно, спробує встановити контроль над Тайванем силою. А кількість ядерних країн може зрости, такими є висновки опитування Atlantic Council.

Atlantic Council, найбільший аналітичний центр у США, опитав 167 профільних експертів та склав світовий прогноз на десятиліття 2023-2033 років.

Десять ключових висновків:

1. Війна проти України підірве росію — вона може розпастись.

“46% респондентів очікують, що до 2033 року росія або стане failed state, або розпадеться. 21% вважають росію найбільш імовірною країною, яка стане failed state протягом найближчих 10 років. Це більш ніж удвічі перевищує показник для Афганістану”.

“40% очікують, що до 2033 року росія розпадеться на частини через революцію, громадянську війну, політичну дезінтеграцію; 14% вважають, що росія, найімовірніше, застосує ядерну зброю”.

“З тих, хто вважає, що на росію чекає failed state або розпад, 10% припускають, що після цього періоду вона стане демократичною”.

2. Країн з ядерною зброєю може побільшати.

“Тільки 13% заявили, що жодна країна не отримає ядерної зброї. А понад 3/4 назвали конкретну країну, яка, за їхніми очікуваннями, стане ядерною державою. Іран згадувався найчастіше (68%)”.

Також імовірними ядерними державами до 2033-го названо Саудівську Аравію (32%), Південну Корею (19%), Японію (14%).

“58% вважають, що ядерну зброю не використають 31% — що в наступному десятилітті відбудеться перше застосування ядерної зброї з часів Другої світової війни. росія найчастіше (14%) згадується як країна, яка, ймовірно, застосує таку зброю”.

3. Китай може напасти на Тайвань.

“Цілих 70% респондентів згодні з тим, що Китай прагнутиме силою повернути під свій контроль Тайвань протягом 10 років. Тільки двоє з 10 не вірять у такий сценарій. Респонденти набагато більш схильні вважати ймовірним конфлікт між Китаєм та Тайванем, ніж між росією та НАТО”.

4. Економіки США та Китаю будуть менш взаємозалежними.

Але не роз’єднаються повністю. “Експерти винесли однозначний вердикт: повномасштабне розділення дуже малоймовірне. Попри всю геополітичну напруженість та торговельні обмеження між двома країнами, найімовірнішим результатом (на думку приблизно 40% респондентів) є те, що у 2033 році економіки США та Китаю будуть “дещо менш” взаємозалежними, ніж сьогодні”.

5. США залишаться могутніми, але не гегемоном.

“Респонденти загалом упевнені, що США збережуть свою могутність протягом наступних 10 років. Але багато хто вважає, що ця країна буде лідером не в усіх сферах”.

“7 із 10 опитаних вважають, що до 2033 року США залишаться домінуючою військовою державою у світі. Однак лише 3 з 10 — що США домінуватимуть у світовій дипломатії, і 3 з 10 — що вони домінуватимуть у світовій економіці”.

6. Кліматичний порядок денний буде найактуальнішим. Оптимізму немає.

“42% очікують найбільшого зростання міжнародної співпраці у сфері клімату. На другому місці — охорона здоров’я, 25%”.

“Міжнародне енергетичне агентство нещодавно підрахувало, що пік глобальних викидів вуглекислого газу припаде на 2025 рік. На противагу МЕА, більшість респондентів не вважають, що викиди парникових газів досягнуть піку та почнуть скорочуватися до 2033 року”.

“Експерти лише трохи більше вірять у те, що пік та скорочення відбудеться протягом наступного десятиліття (35%), ніж у те, що люди благополучно висадяться на Марс і повернуться на Землю (23%)”.

7. Ймовірні нові кризи та пандемії.

“76% прогнозують до 2033 року ще одну глобальну економічну кризу масштабів 2008-2009. Ще 19% — що таких криз буде дві та більше. 49% передбачають ще одну глобальну пандемію масштабів COVID-19, а 16% очікують на дві або більше таких пандемій”.

8. Протистояння демократій та автократій триватиме.

“Респонденти загалом не передбачають явного тріумфу ні демократів, ні автократів найближчі 10 років. Більшість очікують, що кількість демократій у світі скоротиться (37%), ніж зросте (29%)”.

9. Але демократії зіткнуться із системними викликами.

“На питання, які громадські рухи отримають найбільший вплив у світі, лише 5% назвали продемократичні. Більшість обрала націоналістичні чи популістські рухи”.

“55% респондентів прогнозують, що до 2033 року соцмережі будуть негативним фактором для демократичних країн. Тільки 15% — що позитивним”.

“Респонденти вказали на перспективу двох протилежних сценаріїв на найближче десятиліття. Демократичний світ — у занепаді, роз’їдений націоналізмом, популізмом і соціальними мережами, більш авторитарні США посилюють цю тенденцію. І меншість передбачає світ, у якому панує демократія, яку підтримуватимуть соціальні рухи та платформи масової комунікації”.

10. Архітектура безпеки, найімовірніше, не зміниться.

“Хоча респонденти прогнозують цілу низку серйозних викликів у сфері безпеки, вони очікують, що наявна у світі архітектура безпеки залишиться переважно колишньою”.

“Наприклад, 82% респондентів вважають, що найближчим десятиліттям НАТО залишиться союзом північноамериканських та європейських країн, заснованим на взаємних гарантіях безпеки. Відповіді на можливе розширення Ради Безпеки ООН містять аналогічний посил. 64% усіх респондентів очікують, що до 2033 року у найвпливовішому органі ООН не буде нових постійних членів”.

Раніше Investory News писали про технології, що стали зброєю масового знищення 2023.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram