Новини
1 Квітня 2020
1 170

Асоціація аеропортів України звернулася до керівництва країни за допомогою

Без підтримки держави аеропорти змушені будуть зупинити свою діяльність 

Правління та учасники асоціації “Аеропорти України” опублікували лист, адресований президенту Володимиру Зеленському, голові Верховної Ради Дмитру Разумкову та прем’єр-міністру Денису Шмигалю, у зв’язку з відсутністю державної підтримки в умовах припинення авіаперевезень через коронавірус. Відповідний лист опубліковано на сайті міжнародного аеропорту “Київ” ім. Ігоря Сікорського.

“Аеропорти України” пояснюють, що, всупереч тому, що встановлений карантин і відсутнє авіасполучення, міжнародні аеропорти не можуть бути тимчасово законсервовані. Оскільки забезпечення діяльності аеропортів — це не тільки соціально-економічне завдання, а й один з елементів підтримки належного рівня національної безпеки країни.

“Нині обсяги коштів авіапідприємств недостатні й не дозволять забезпечити їх функціонування в умовах продовження карантину. Без підтримки держави аеропорти та провайдер повітряного руху — “Украерорух” не здатні виконувати покладені на них завдання, зокрема в інтересах безпеки та оборони держави, і будуть змушені зупинити свою діяльність та будь-які польоти в повітряному просторі України”, — йдеться у листі.

У зв’язку з цим, з метою забезпечення збереження авіаційної галузі, “Аеропорти України” просять державу невідкладно втрутитися в ситуацію і вжити ряд заходів з підтримки галузі:

• затвердити Державну цільову програму підтримки авіаційної галузі (авіакомпаній, аеропортів, провайдера аеронавігаційного обслуговування) з метою нівелювання негативних наслідків подальшого існування і розвитку;

• виділити з держбюджету безпосередньо аеропортам і держпідприємству “Украерорух” цільові кошти (дотації) на фінансування надання послуг авіакомпаніям і польотів повітряних суден міністерства оборони;

• надати аеропортам, авіапідприємствам пряму безповоротну грошову допомогу, що забезпечить їх мінімальне функціонування;

• звільнити авіапідприємства від сплати ПДВ, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податку на доходи фізичних осіб на ІІ-IV квартали 2020 р.

“З огляду на це, просимо вашого сприяння в терміновому скликанні антикризової групи за участю керівників авіапідприємств для відпрацювання плану дій щодо подолання наслідків поширення коронавірусу в авіаційній галузі. АСЕ EUROPE обіцяє надати необхідні консультації та вже напрацьований досвід з цього питання”, — зазначається в листі.

Як писали раніше Investory News, американська авіабудівна компанія Boeing виступила за те, щоб уряд США виділив не менше $60 млрд для підтримки у вигляді гарантій за кредитами авіаційно-космічної промисловості. Підтримка, зокрема, повинна бути реалізована у вигляді гарантій за кредитами.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram