Думки
25 Січня 2021
2 356

Арвінд Субраманіан: Чи стане амбіційний юань світовою валютою

Екс-радник уряду Індії з економічних питань, професор економіки Університету Ашоки, а також автор книжки “Eclipse: Living in the Shado of the China Economic Dominance” — про те, чи зможе домінувати китайська національна валюта над доларом США

Після років неякісної політики та політичного шуму в Сполучених Штатах, немає сенсу ставити питання, чи скоро валюта Китаю зможе кинути виклик зеленим доларам. Хоча жодна країна не вигравала на валютному конкурсі, варто пам’ятати, що історія не на боці Америки.

Коли інвестор-мільярдер Рей Даліо нещодавно передбачив, що китайський юань стане світовою резервною валютою, світ звернув на це увагу. Цей прогноз китайський уряд заохочував власними зусиллями. Зараз питання полягає в тому, чи наступний “рік бика” стане часом рішучих зрушень, необхідних для позиціювання юанів і реалізації амбіцій політиків.

Як і конкурс краси, конкурс на отримання статусу резервної валюти є відносно привабливим. Міжнародні торговці та інвестори повинні вирішити, яка з доступних для них валют є найбільш зручною у використанні та яка підтримується найсильнішою фінансовою системою і — можливо, найважливіше — користується підтримкою суверена. Новим сьогодні є те, що обидва головні суверени світу, здається, також змагаються за зменшення власної надійності.

Відносну привабливість складно визначити кількісно. Але в основі цієї концепції лежить один фактор, який можна точно виміряти: розмір економіки країни-емітента.

Як пояснив економіст Пол Кругман у 1984 році, “валюта країни, яка є важливою на світових ринках, буде кращим кандидатом на міжнародні гроші, ніж менша країна”. Іншими словами, панівна в усьому світі економіка є “інструментом” для міжнародної резервної валюти.

Очевидно, що Китай має необхідні інструменти. З 2013 року він є найбільшим світовим трейдером, його економіка вже обігнала економіку США за паритетом купівельної спроможності, і незабаром вона просунеться вперед і за ринковими курсами. З цих причин я десять років тому зазначив, що юань стане сильним суперником і врешті-решт затьмарить долар.

Фото: China Photos

З того часу Китай досяг значного прогресу у підвищенні відносної привабливості юанів. Його економіка продовжувала рости набагато швидше, ніж ВВП США, і проявила себе більш стійкою до кризи COVID-19.

Центральний банк Китаю розпочав розробку та тестування цифрової валюти. А учасники програми “Belt and Road” у країнах, що розвиваються, починають використовувати юань у своїх торгових і фінансових операціях з Китаєм.

Але долар виявився вперто стійким. Як показали головний економіст Міжнародного валютного фонду Гіта Гопінат та її колеги, переважна кількість учасників торгівлі продовжує виставляти рахунки в доларах, і долар досі відіграє помітну роль і в транскордонному фінансуванні.

Ключовою причиною стійкості долара щодо юанів є те, що економічні інструменти Америки доповнюється потужним програмним забезпеченням: усіма нематеріальними якостями, що лежать в основі довіри інвесторів, і не в останню чергу потужною банківською системою, яку підтримує надійний суверен. Китаю ще потрібно пройти довгий шлях у цих галузях.

Щоб побудувати довіру до своєї фінансової системи, Китаю потрібно зміцнити кредитний потенціал, перезавантаживши банківську систему. Після цього потрібно зняти контроль над капіталом і забезпечити більшу прозорість, щоб інвестори могли виходити на китайські фінансові ринки з впевненістю, що знають і купують.

Тоді китайська влада повинна взяти на себе зобов’язання щодо зняття контролю над капіталом, щоб інвестори могли бути впевнені, що вони завжди зможуть вивезти свої гроші з країни. Нічого з цього неможливо зробити швидко, і переконання інвесторів у тому, що зміни незворотні, займе ще більше часу.

Reuters/Ng Han Guan

Далі наступне завдання — зміцнення довіри до суверена. Китаю потрібно буде переконати інші країни, що він є і залишатиметься надійним економічним партнером. Це вимагатиме ще більше часу та зусиль, особливо з огляду на те, що китайський уряд рухався в неправильному напрямку.

Китай, можливо, допоміг у досягненні домовленості про нещодавно узгоджене Регіональне всебічне економічне партнерство, але він також використав торгові санкції як форму політичного покарання проти одного з основних торгових партнерів — Австралії.

До того ж Піднебесна вживає жорстких заходів щодо свободи слова та активістів демократії у Гонконзі, не надто турбуючись про наслідки для репутації міста як міжнародного фінансового центру. Він також покарав одного з провідних підприємців фінансового сектору, засновника Alibaba Джека Ма, одночасно оприлюднивши нову стратегію розвитку “подвійного обігу”, яка безпомилково сигналізує про внутрішній поворот економічної політики.

Безумовно, США порушили питання щодо власної надійності як фінансового партнера, особливо за президента Дональда Трампа.

Наприклад, санкції адміністрації Трампа проти Ірану забороняють американським банкам мати стосунки не лише з цією країною безпосередньо, а й з будь-якими іноземними банками, які там працюють. В результаті інші країни, включно з багатьма американськими друзями та союзниками, тепер усвідомлюють, наскільки вони вразливі до односторонніх дій США.

Хоча домінування долара забезпечує зручність, зараз він має високі потенційні витрати — настільки високі, що Європі довелося боротися, щоб створити власний транскордонний кліринговий механізм для торгівлі.

Зовсім недавно адміністрація Трампа знову вжила прямих заходів проти Китаю, наказавши фінансовим установам США та інвесторам розірвати зв’язки з певними державними китайськими фірмами та виключити три китайські компанії з Нью-Йоркської фондової біржі. З того часу китайська влада планує відповідь, щоб захистити китайські компанії від стропів і стріл фінансового домінування США.

Незрозуміло, яка країна зробила більше для підриву довіри до власного програмного забезпечення, тому не слід впевнено думати, що царювання долара є непохитним. Китай все ще міг би виграти конкурс резервних валют або через те, що юань стає більш привабливим, або просто тому, що долар стає менш привабливим.

Крім того, варто пам’ятати, що історія не на стороні долара. Покійний історик економіки Массачусетського технологічного інституту Чарльз П. Кіндлбергер передбачив, що “долар потрапить на попіл історії, разом зі стерлінгами, гульденом, флорином, дукатом, і навіть давнім безантом”.

Це відкрите питання, чи не розпочнеться цього року якийсь рішучий перехід від долара до юанів.

Але коли справа стосується довгострокової перспективи, правителі Китаю впевнені у перспективах своєї валюти. На їх переконання, технічне забезпечення виявиться привабливим, незалежно від недоліків програмного забезпечення. Це не дуже тонкий меседж для світу, який полягає в тому, що незалежно від того, що робить Китай, юань буде правити.

Джерело: Project Syndicate

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram