Думки
1 Липня 2021
1 302

Артур Брукс: Щастя не в грошах, а в тому — на кого ви їх витрачаєте

Професор менеджменту Гарвардської школи бізнесу Артур Брукс — про те, за яких обставин можна купити щастя

Фото: Aaron Clamage

У 2010 році два лауреати Нобелівської премії з економіки опублікували статтю, яка викликала хвилю інтересу як всередині, так і за межами академічних кіл. Ретельний аналіз даних показав: люди вірять, що якість їх життя підвищиться, якщо вони будуть заробляти більше, а додаткові гроші при низькому рівні доходів здатні поліпшити самопочуття. При цьому добре самопочуття стабілізується на рівні річного доходу приблизно в $75 тис. (близько $ 92 тис. сьогодні).

Ця новина суттєво вплинула на життя людей, особливо в тій частині, що стосується рівня щастя, чимраз більшого з доходом у $75 тис. Найбільш яскравий приклад такого впливу показав один генеральний директор, який підвищив мінімальну оплату праці співробітників до $70 тис. на рік (і знизив власну зарплату до цього рівня) після прочитання статті.

У січні цього року інший економіст опублікував нову статтю, в якій йшлося, що навіть за межами цього рівня доходів відчуття добробуту продовжує зростати. Це не означає (як вирішила більшість популярної преси), що за гроші можна купити нескінченне щастя. Просто нове дослідження припускає, що падіння рівня щастя відбувається в середньому при вищому доході.

Я побудував графік вихідних даних про доходи, отриманих внаслідок дослідження, і виявив, що рівень щастя значно згладжується після $100 тис. Навіть при вищому рівні доходу людина не стає набагато щасливішою.

Висновок можна зробити такий самий, як і десять років тому: гроші покращують добробут при низькому рівні доходів. Однак, якщо ви й так заробляєте на гідне життя, то навряд чи станете щасливіше, перетворившись у мільярдера.

Проте, людям важко це зрозуміти. Люди працюють, заробляють і поводяться так, ніби багатство автоматично робить нас щасливішими, незалежно від його розміру. Коли справа доходить до грошей і щастя, в нашому психологічному коді відбувається якийсь збій. Розуміння цього допоможе побудувати щасливе життя. Більш того, воно підказує стратегії використання доходів на всіх рівнях для підвищення добробуту. Той факт, що більшість людей зазвичай не стають щасливішими, досягаючи багатства понад певної позначки, не означає, що вони не можуть цього зробити. Незалежно від рівня доходів, з невеликими знаннями та практичними навичками будь-хто може використовувати гроші, щоб стати щасливішими.

Коли доходи знаходяться нижче певного рівня, спроба добути додаткові гроші — розумний спосіб досягти щастя. Як неодноразово доводили економісти, на низькому соціально-економічному рівні добробут підвищується зі збільшенням доходу, тому що це полегшує проблеми, пов’язані з бідністю. Люди можуть усунути дефіцит калорій, навчити дітей і піти до лікаря — іншими словами, можуть знизити рівень нещастя. Навіть ті, хто живуть вище межі бідності в багатій країні, могли випробувати такий перехідний період на ранній стадії дорослішання.

Коли я нарешті зміг дозволити собі відвідати дантиста у віці 25 років після шести років ігнорування карієсу, це було величезним полегшенням. (Однак відсутність стоматологічної допомоги частково було пов’язано з неправильним розподілом коштів — я не пригадую, щоб в ті мізерні роки залишався без сигарет.)

Посилення позитивних емоцій і ослаблення негативних пов’язано з незалежними неврологічними процесами, але мало хто з нас усвідомлює різницю. Все, що ми знаємо, так це те, що у нас не вистачало грошей, потім їх стало більше — і ми відчули себе краще.

Неправильний висновок про те, що за гроші можна купити щастя, укорінений у свідомості в ранньому віці або в моменти вразливості, важко відкинути. Всю решту життя у нас, як у собаки Павлова, образно кажучи, виділяється слина в очікуванні позитивних почуттів, коли дзвонить “грошовий дзвіночок”.

Але через якийсь час гарні почуття перестають виникати, тому що більше не потрібно позбавлятися матеріальних нестатків. За великим рахунком невеликий розмір екрану телевізора або мала потужність автомобіля не робить людину нещасною. Це не означає, що люди з більш ніж шестизначним доходом повинні перестати старанно працювати — доведено, що успіхи в роботі приносять щастя незалежно від рівня доходів.

Але працювати більше, тільки щоб отримати більше грошей на покупку речей, безглуздо, оскільки жодна з найбільших життєвих проблем, які зазвичай пов’язані з відносинами, цим не розв’язується. Навпаки, чим більше часу ми витрачаємо на безплідну гонитву за доходами, тим менше залишається часу на любов.

Можливо, вам захочеться відмахнутися від цих відкриттів. Те, що ми інстинктивно рухаємося до мети, яка насправді нас не задовольняє, легко може збентежити.

На щастя, є лазівка. Дослідження показують, що вирішальне значення для добробуту найбагатших людей має те, як вони витрачають гроші. Зокрема, щастя приносить витрачання грошей на враження, на “купівлю” часу і на допомогу іншим людям. Таким чином, якщо у вас є трохи надлишкового доходу, найкраще витратити його на ці три речі.

Ключовий фактор, який об’єднує всі ці підходи, — інші люди. Купуючи враження, будь то відпустку або просто вечерю поза домом, ви станете ще щасливішим, якщо розділите їх з тим, кого любите. Друзі та сім’я — це дві ключові складові добробуту, і спільний час з ними залишає приємні спогади, якими ми можемо насолоджуватися все життя — на відміну від дизайнерського взуття, яке зношується або виходить з моди.

Так само, якщо ви платите за виконання якихось неприємних вам справ, що забирають багато часу (наприклад, стрижка газону), не витрачаєте свій час на даремні заняття на кшталт перегляду соцмереж, а проводите його з іншими людьми, ви стаєте щасливішими. Як додатковий бонус ви можете передати свій надлишковий капітал тому, хто все ще дереться сходами добробуту.

Якщо ви віддасте гроші на благодійну підтримку людині або гідній справі, мозок відреагує підвищенням рівня дофаміну, серотоніну й окситоцину, покращуючи настрій. Благодійність також пов’язана з вищими заробітками, які потім можна витратити на відносини, враження і благодійність.

Бувши кинутими напризволяще, можна застрягти в циклі незадоволеності, в якому ми працюємо, заробляємо, купуємо і сподіваємося нарешті стати щасливішим. Але нам не потрібно грати в цю марну гру. Той, хто отримує гроші, може використовувати їх, щоб купити трохи щастя і стати трохи краще. Якщо у людини не так багато коштів, можна витратити зайві гроші на усунення деяких стресових факторів у повсякденному житті.

Коли коштів достатньо, щоб задовольнити основні потреби, можна боротися зі своїми матеріалістичними імпульсами й проводити час, насолоджуючись навколишніми людьми. А якщо нам пощастить мати додатковий дохід, можна перетворити його в джерело щастя, розділивши з іншими людьми й продемонструвавши любов до них.

Джерело: The Atlantic

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram