Новини
17 Вересня 2021
658

“АрселорМіттал Кривий Ріг” заплатить 450 мільйонів гривень за шкоду довкіллю

Держекоінспекція продовжуватиме позапланові перевірки підприємства

Держекоінспекція нарахувала ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг” понад 450 млн грн за порушення природоохоронного законодавства. Про це йдеться у повідомленні пресслужби інспекції.

У відомстві заявили, що виявили на підприємстві незаконне розміщення шламу агломераційних цехів на одній із земельних ділянок, що не призначена для видалення таких відходів.

“Зокрема, територія не обладнана системою відводу поверхневих стічних вод, по периметру відсутнє обвалування, відсутня інформація щодо гідроізоляції дна місця складування шламів. При цьому такі відходи містять у своєму складі оксиди заліза, важкі метали, які під час потрапляння у ґрунт можуть спричиняти забруднення підземних водоносних горизонтів”, – заявили у Держекоінспекції.

І додали, що під час позапланової перевірки підприємства Держекоінспекція встановила — проєктно-технічна документація на влаштування місця просушення шламу та висновок з оцінки впливу на довкілля відсутні.

Також у підприємства немає паспорта місця видалення відходів. “Це суперечить вимогам природоохоронного законодавства, а розміщення шламів прирівнюється до засмічення території”, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за це порушення Держекоінспекція розрахувала збитки на суму 456,7 млн грн.

За словами голови Держекоінспекції Андрія Мальованого, претензія на добровільне відшкодування вже спрямована підприємству. У разі відмови сплачувати цю суму, Держекоінспекція стягуватиме кошти у судовому порядку.

“ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг” продовжує працювати з численними порушеннями природоохоронного законодавства, — додав він. — Замість того, щоб вчасно вкласти кошти у налагодження системи поводження з відходами, осучаснення обладнання тощо, наразі компанія має відшкодовувати величезні збитки, які вона завдала довкіллю своїми безвідповідальними діями”.

За його словами, Держекоінспекція продовжуватиме виходити на позапланові перевірки ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг”, розраховувати нові збитки та виписувати штрафи, “аж доки підприємство не забезпечить комплексну модернізацію потужностей та не приведе свої промислові процеси у відповідність до природоохоронного законодавства”.

Раніше Investory News писали, що ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг”, увійшов до двадцятки підприємств-забруднювачів повітря. З детальнішим списком можна ознайомитися за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram