Новини
28 Жовтня 2020
863

Apple розробляє власну пошукову систему

Новий пошуковик може стати конкурентом Google

Американська Apple Inc. нарощує зусилля зі створення свого власного пошукового сервісу на фоні побоювань з приводу співпраці з Google через антимонопольну справу США, пише Financial Times.

Минулого тижня міністерство юстиції США подало позов проти дочірньої компанії Alphabet Inc. У ньому влада США наводить як приклад неконкурентних практик угоду, завдяки якій Google є пошуковою системою за умовчанням на пристроях Apple.

Остання версія операційної системи Apple iOS 14 дозволяє шукати інформацію в інтернеті в обхід Google. Apple зазвичай тримає в таємниці свої плани, однак нова функція свідчить про те, що компанія працює над створенням альтернативного Google пошукової системи, зазначає FT.

У 2018 р. Apple найняла на роботу Джона Джаннандреа, який раніше керував пошуковим напрямом Google. В Apple Джаннандреа займається розвитком технологій штучного інтелекту.

На думку Білла Куграна з Sequoia Capital, який раніше обіймав посаду віце-президента Google з розробок, в Apple є кваліфіковані співробітники, які можуть створити новий пошуковик.

Згідно з оголошеннями про вакансії розробників пошукових систем в Apple, нові співробітники будуть займатися розробкою та реалізацією архітектури інноваційної пошукової технології компанії.

Експерти також відзначають зростання активності пошукового робота Applebot, який використовується для створення баз даних пошукових систем.

Створення альтернативи пошуковику Google може зайняти кілька років, однак Apple може дозволити собі довгострокові інвестиції, враховуючи, що прибуток компанії в цьому році може перевищити $55 млрд, а грошові резерви — $81 млрд.

Apple зазвичай прагнула контролювати найбільш важливі компоненти своєї продукції, зокрема чіпи, які використовуються в iPhone, навушниках AirPods і розумних годинниках AppleWatch, а також інтеграцію обладнання та програмного забезпечення. Однак Google вже понад десять років є пошуковиком за замовчуванням на пристроях Apple.

На фоні антимонопольної справи щодо Google, у виробника iPhone з’являється стимул змінити ситуацію. На думку Шаріс Поузі з юридичної фірми Clifford Chance, Мін’юст США може вимагати розірвання ексклюзивної угоди Apple і Google. За оцінками влади США, Google платить $8-12 млрд на рік, або 15-20% прибутку Apple, за збереження своїх позицій на пристроях компанії.

Apple є однією з небагатьох компаній, яка має можливість сама проводити індексацію в пошукових системах. Більшість альтернативних Google пошуковиків, включаючи DuckDuckGo і Neeva, використовують індекс пошукової системи Microsoft Corp. Bing.

“Позиція Apple унікальна, оскільки у неї є iPhone та iOS. Вона контролює браузер за замовчуванням”, — зазначив співзасновник Neeva і колишній глава рекламного підрозділу Google Шрідхара Рамасвамі. На його думку, для Apple природно розвивати пошукову систему, з огляду на її можливості зі збору даних та оцінки поведінки користувачів.

Нагадаємо, Apple 1 жовтня подала заявку на реєстрацію патенту на пристрій з гнучким дисплеєм, який може самостійно відновлюватися від пошкоджень.

Як відомо, компанія подала до суду на колишнього партнера з переробки відходів GEEP Canada, якого звинувачує в крадіжці та перепродажі щонайменше 103,845 тис. пристроїв iPhone, iPad і годинників, які люди здавали на утилізацію.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram