Новини
27 Червня 2019
837

Антирекорд: Грузинський ларі оновив історичний мінімум

Валюта почала знецінюватися на фоні введеного Росією тимчасового туристичного ембарго

В результаті торгів на міжбанківській валютній біржі курс національної валюти по відношенню до долара впав до історичного мінімуму, повідомляє News Georgia.

Офіційний курс вже складає 2,8333 ларі/$ 1. По відношенню до ларі зміцнилися також турецька ліра і британський фунт.

За даними видання, грузинський ларі почав знецінюватися на фоні введеного Росією тимчасового туристичного ембарго. Для Грузії втрата російських туристів буде серйозним економічним ударом.

У 2018 році російський потік туристів до Грузії збільшився на 16% і перевищив 1 млн осіб. У нинішньому році він прогнозувався до півтора мільйона туристів, і загальний дохід республіки міг скласти до $1,5 млрд.

Наприкінці травня ларі також побив антирекорд – офіційний курс опустився до 2,7799 ларі/$1.

Після двомісячного знецінення грузинська національна валюта почала зміцнюватися – тенденція тривала приблизно тиждень, однак 14 червня ларі знову почав падати.

Найнижчий курс національної валюти до американського долара був зафіксований 23 грудня 2016 року на рівні 2,7710 ларі, а в наступні два роки він не падав нижче 2,7674 ларі і 2,7656 ларі відповідно.

Як відомо, іноземні інвестори масово скуповують екзотичні валюти, такі як єгипетський фунт і українська гривня. Таким чином вони шукають активи, які мають невеликий зв’язок із глобальними ринками на фоні підвищення побоювань щодо зростання та торгівлі.

Також, Національний банк України минулого тижня купив на міжбанківському валютному ринку $40,5 млн – втричі менше показника, ніж позаминулого тижня. З початку місяця регулятор купив на міжбанку $278,3 млн і не продавав валюту.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram