Думки
8 Серпня 2019
1 258

Анна Нестерчук: Різноманітність — основна якість, на якій сьогодні бізнес акцентує увагу під час пошуку топ-менеджерів

Керуючий партнер агенції з Executive рекрутингу Cornerstone International Group KYIV – про нові якості лідерів майбутнього

Зараз ми живемо в епоху ідей. В енергійному та дуже рухливому середовищі. Для того, щоб перемогти, не варто фокусуватися на новому. Бо часто нове — вже старе.

Ми, як Executive search компанія, вже не займаємося пошуками ідеального кандидата, ми маємо пропонувати партнерам рішення, відповідаючи на запитання “Навіщо?”. В сучасному світі це рішення вже повинне бути орієнтоване не на сьогоднішні завдання бізнесу, а на виклики майбутнього. Тому не факт, що керівник, який був успішним сьогодні, так само буде успішним завтра, в умовах світу VUCA: Volatility — мінливість і нестійкість, Uncertainty — невизначеність, Complexity — складність, Ambiguity — неоднозначність.

Ми маємо спрогнозувати і почати вибудовувати результат, який компанія та кандидат отримають у майбутньому.

Які ж якості лідера стають найбільш затребуваними?

Зі свого досвіду, особливо досвіду останніх двох років, коли особливо чітко відчуваються зміни в запитах від бізнесу, я виділила б такі:

1. Візіонерство, вміння працювати зі смислами. Але в поєднанні зі здатністю тактичного управління.
2. Системне мислення, мислення в форматі “екосистема”.
3. Гнучке мислення, і як наслідок — готовність і здатність експериментувати.
4. Відкритий розум і цікавість — постійне дослідження нових ідей, можливостей, постійне відображення і пошук конструктивної критики.
5. Спритність, проворність, швидкість — те, що ми називаємо Agility.
6. Здатність швидко адаптуватися і швидко приймати рішення.
7. Емпатія — вміння розуміти, що відбувається з людьми, відчувати їх надії, очікування, страхи та бажання.

Я свідомо не виділяю таку якість, як інноваційність. На мою думку, це похідне від поєднання таких якостей як цікавість, дослідження ідей, здатність експериментувати.

Бізнес змінюється, змінюються структури, найефективнішими компаніями стають “пласкі” організації, що можуть швидко реагувати на зміни.

Якщо раніше, ще років 5 тому, одним з основних критеріїв пошуку, наприклад, директора з маркетингу, був обов’язковий досвід роботи в аналогічній індустрії та кількість успішних кейсів, то сьогодні ми не розглядаємо отриманий досвід керівника в маркетингу без наявності таких якостей, як адаптивність, креативність, здатність експериментувати. А досвід роботи в іншій сфері, в різних сферах стає перевагою над “відточеним” досвідом у вузькій галузі.

Diversity — різноманітність — от це сьогодні основна якість, на якій бізнес акцентує увагу під час пошуку топ-менеджерів. Різноманітність кандидатів, їхнього досвіду, їхніх компетенцій, навіть віку. Зараз, коли ми обговорюємо деталі проекту, перш ніж приступити до пошуку кандидатів, 80% часу ми присвячуємо визначенню необхідних soft-скілз. Часто це ті якості, що описані тут вище: гнучкість, адаптивність та здатність працювати в різних умовах.

Відповідно, змінилась і структура проведення та фокус інтерв’ю із кандидатом. Так, нещодавно ми проводили інтерв’ю за принципом “чотирьох очей”: ряд інтерв’ю з дуже різними кандидатами на вакансію “директора з маркетингу” для міжнародної FMCG-компанії. Суть його полягає в тому, що один інтерв’юер власне проводить інтерв’ю, а інший відмічає особливості відповідей відповідно до встановленого фокусу щодо софт-скілз. Результат був дуже сильний, ми мінімізували суб’єктивність консультанта, а фінальні кандидати були дуже різними, але повністю відповідали запиту бізнесу.

Також ми завжди шукаємо людину зі своєю вже існуючою системою цінностей, яка завжди є внутрішньою основою поведінки людини та прийняття нею рішення. Справжні цінності співробітників, тим більше лідера, повинні якщо не збігатися, то корелюватися з цінностями компанії. Це є базисом, основою — і для оцінки також. Ми не просто дивимося на цінності, ми оцінюємо їхню сумісність та взаємодоповнюваність — тільки в цьому випадку пошук буде успішним.

Однак, поки що кандидатів, які б відповідали новим викликам і були готові генерувати ідеї в нових умовах, з відповідним досвідом, не так багато на будь-яку посаду. Особливо це стосується позицій СЕО для будь-якого бізнесу, керівників для агробізнесу, фінансових директорів, директорів із персоналу, директорів із маркетингу.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram