Соцмережі
5 Жовтня 2020
1 017

Андрій Ярмак: Зниження сезонності УМІ та погіршення відносної прибутковості

Що трапилося з індексом умовної прибутковості виробництва молока у вересні та чого чекати надалі

Вересневий УМІ ледве не зробив сенсацію – до цього 9 років поспіль він зростав досить впевнено, а в 2020 році зріс лише на пів відсотка (в середньому за останні 9 років він зростав на понад 12% в вересні). Вкотре вже констатуємо високий рівень стабільності УМІ влітку цього року і мінімальну поки що сезонність.

Що ж вплинуло на умовну прибутковість виробництва молока в професійних господарствах України в вересні?

1. Ціни на молоко (звісно закупівельні) – вони зросли в вересні на 4,3%.
2. Ціни концентрованого кормового міксу – вони теж зросли на 3,7%, обмежуючи відповідно зростання прибутковості молочного виробництва.

В 2019 році в вересні ціни на молоко зросли менш різко – лише на 3,7%, але прибутковість різко зросла, бо кормовий мікс подешевшав відразу на 12,6%.

Враховуючи це, умовна прибутковість виробництва молока в вересні 2020 року була вже на 30,6% гіршою за минулорічну в цей же місяць, і вперше цього року нижчою, ніж середня за останні 5 років для цього місяця на 4%.

Кумулятивно за перші три квартали 2020 року виробники молока отримали на 5% менше прибутків ніж протягом того же періоду 2019 року, але все ще на 15% більше, ніж середній показник прибутковості протягом п’яти останніх сезонів.

Отже, не зважаючи на те, що Україна фактично перестала бути експортером молока, слабкість місцевого ринку не дозволяє підвищити прибутковість виробництва, щоб стимулювати інвестиції в комерційне виробництво якісної сировини.

Нагадаю, що УМІ – це відношення ціни на сире молоко першого ґатунку до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах. Абсолютне значення УМІ аналізувати немає сенсу – воно ні про що не говорить, а ось динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока. При цьому, в залежності від змін в рівнях ефективності, в окремих господарствах УМІ може зростати швидше або повільніше.

Чого чекати далі?

Аналіз минулих років показує, що УМІ жодного разу не знизився в жовтні. Середнє жовтневе зростання індексу перевищувало 11%, а минулого року в жовтні УМІ зріс майже на 10%. Це не означає, що він гарантовано зросте.

Але передумови для зростання є, бо глобальні ціни укріплюються на більшість біржових товарів, крім масла, ціни на яке продовжують зближуватися з цінами на молочний білок (про імовірність такого розвитку подій я говорив ще на самому початку пандемії).

Тому, можливо, цей рік стане не гіршим за минулий, який був досить прибутковим для ефективних комерційних виробників якісного молока.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram