Соцмережі
13 Січня 2020
709

Андрій Ярмак: Як змінився індекс прибутковості молока за останній час

Індекс умовної прибутковості молока значно зріс у порівнянні з 2018 роком

Для тих виробників молока, хто не позбувся корів, цей рік був найкращим з точки зору прибутків, як мінімум за останні 8 років (за довший період не маємо інформації). Індекс умовної прибутковості молока (УМІ) підскочив відразу на 27% порівняно до 2018 року і сягнув рівня 2013 року, це ще були часи, коли суттєві кошти вкладалися в нові сучасні ферми.

Однак, радіти особливо немає чому з точки зору держави, бо Україна, фактично, перестає бути значущим експортером молочної продукції. Більше того, є загроза того, що імпорт буде перевищувати експорт вже в 2020 році, особливо якщо курсові тенденції будуть збережені.

Розмови про ринок землі призвели до заморожування інвестиційних планів більшості виробників молока на невизначений час в 2019 році. Більше того, холдинги та неефективні власники корів, почали їх масово позбуватися, аби зібрати кошти на викуп земельних ресурсів. Інша причина – падіння прибутковості виробництва зернових. Адже раніше за рахунок прибутковості зерна фінансувалась нефективність тваринництва багатьох підприємств, а корів тримали лише щоб люди, що здають в оренду паї, були до них лояльними. З запуском ринку землі про це вже можна буде особливо не турбуватися, тому, факитчно, процес вирізання пішов.

Чи є в цьому позитив? Звичайно є – адже з такої кризи галузь вийде оновленою – залишаться лише ті, хто дійсно інвестував в розвиток сучасного виробництва якісного молока. Зросте якість молока та молокопродуктів. Аналогічно з переробниками – на ринку будуть лишатися найефективніші. Якщо ще й інвестклімат поліпшиться, то взагалі можна очікувати, що, на фоні зниження прибутковості рослинництва, в тваринництво почнуть надходити нові, досить якісні кошти. Але це «якщо» дуже рідко у нас вистрілює, нажаль.

Розбирати детально цифри цим разом не буду. Просто подякую традиційно Андрій Панкратов (Andriy Pankratov) за цифри.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram