Соцмережі
6 Серпня 2021
1 017

Андрій Ярмак: УМІ в липні

УМІ, молоко – врешті все почало складатися. Підсумки липня і 7 місяців 2021 року.

Можна привітати професійних виробників молока з першим цього року не найгіршим показником УМІ за останні 5 років. Ну а чим не позитив для такого в цілому “відстійного” року?!

Давайте розбиратися в цифросплетіннях, які ретельно перевіряє мій цифрозалежний колега Андрій Панкратов:

В липні УМІ зріс на рекордні за цей рік 10,5%, причому не тільки шляхом здешевлення концентрованих кормів (але корми з точки зору молочників молодці, бо впали на 7,4%), але й коштом реально першого за рік зростання вартості сирого молока ґатунку екстра аж на 2,4%!!!

Нагадаю, що це реальний рекорд — вперше в історії ціни на якісне молоко з січня (навіть з грудня) взагалі не змінювалися!!! Стабільність цін — це позитив для нашої кволої молочної переробки. Будемо сподіватися, що це дозволить їй стати на ноги, але я не думаю — бо кволість або жвавість не залежить від цін на сировину, а від якості бізнес-управління та бізнес-стратегій. Але до цифр…

Липень 2021 приніс нашим виробникам молока на 9,2% менше прибутків, ніж липень 2020 і менше, ніж будь-який інший липень за останні 5 липнів, крім липня 2018, коли ситуація була ще гіршою.

Перші 7 місяців 2021 року дозволили нашим молочникам заробити на 28,2% менше, ніж рік тому за той самий період. І взагалі, поки що це найгірший рік за останні 5 років! Гірше з прибутками були лише у 2016 році.

Нагадаю, що УМІ — це відношення ціни на сире молоко ґатунку екстра до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах. Абсолютне значення УМІ аналізувати немає сенсу — воно ні про що не говорить, а ось динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока. При цьому, в залежності від змін в рівнях ефективності, в окремих господарствах УМІ може зростати швидше або повільніше.

Чого чекати далі?

В серпні, як правило, УМІ стабілізується після зростання в липні. На світовому ринку, переважно, теж все було стабільно, з невеликою тенденцією до послаблення цін. Тому вплив зовнішнього фактора буде мінімальним.

Велика подяка АСОЦІАЦІЯ ВИРОБНИКІВ МОЛОКА за ціновий моніторинг по молоку, і, звичайно, Андрію Панкратову за обробку всіх цифр!

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram