Соцмережі
5 Серпня 2020
832

Андрій Ярмак: УМІ у липні

Вже другий місяць поспіль в питаннях змін прибутковості молока не відбувається суттєвих змін

Індекс умовної прибутковості виробництва молока України (УМІ) в липні 2020 року знизився на номінальні 0,2% після зростання на 0,5 місяць тому. Як правило в липні УМІ починає повільно зростати, але в цьому році, не зважаючи на зростання цін на молоко в середньому на 1,6%, зростання цін на кормовий мікс було трошки більшим.

Умовна прибутковість виробництва молока в липні 2020 року була вже на 11,6% гіршою за минулорічно в цей же місяць, але кумулятивно, з початку року (за 7 місяців), прибутки були співставні з минулорічними. Крім того, прибутковість виробництва молока за перші 7 місяців 2020 року була вищою за середню протягом останніх 5 років в той же період на 18,9%. Отже, все не так погано, як могло б бути.

Девальвація гривні починає надавати певну підтримку внутрішньому ринку молока. Аналогічно, зростання євро до долара – це плюс для українського ринку, бо європейська продукція стає дорожчою.

Нагадаю, що УМІ – це відношення ціни на сире молоко першого ґатунку до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах. Абсолютне значення УМІ аналізувати немає сенсу – воно ні про що не говорить, а ось динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока. При цьому, в залежності від змін в рівнях ефективності, в окремих господарствах УМІ може зростати швидше або повільніше.

Чого чекати далі?

Сезонне зростання цін на молоко може продовжитися в серпні. Але не завжди в сепні зростає УМІ, бо, часто, відмічається і зростання цін на корми. Адже девальвація гривні також сприяє зростання ціни протеїнових кормів на внутрішньому ринку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram