Соцмережі
3 Листопада 2019
665

Андрій Ярмак: Український молочний індекс продовжує зростати

УМІ додав 28% за минулі осінні місяці

Ті, хто не позбувся корів, за умови, що виробництвом підприємство займалося професійно, зараз не шкодує, бо Український молочний індекс продовжує рости. Протягом всього двох місяців осені 2019 року прибутковість виробництва молока зросла на 28%.

В жовтні зростання склало 9,3% до вересня – менше, ніж зазвичай (середній показник був 11%). Можливо зростання було нижчим, ніж зазвичай, тому що показник УМІ був вже дуже високим.

Зростання УМІ відбувалося, переважно, за рахунок зниження вартості кормів, хоча й ціни на молоко продовжували зростати. Найбільше здешевлення відбулося в сегменті соняшникового шроту (понад 18% за місяць).

Ще кілька цікавих цифр.
-УМІ в жовтні 2019 року вже в півтора рази перевищував минулорічний.
– УМІ в вересні 2019 був на 28,8% вищим, ніж в середньому за останні 8 років для цього місяця.
-Накопичувально за перші десять місяців поточного року УМІ був вищим за минулорічний вже на 25,4%.
-УМІ був вищим за середній за цей період протягом останніх семи років на 16,9% і був найкращим за всю історію спостережень! Отже, є новий рекорд!

Принагідно нагадаю, що УМІ – це відношення ціни на сире молоко першого ґатунку до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах.

Абсолютне значення УМІ аналізувати немає сенсу – воно ні про що не говорить, а ось динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока. При цьому, в залежності від змін в рівнях ефективності, в окремих господарствах УМІ може зростати швидше або повільніше.

Чого чекати в листопаді?

За останні вісім років УМІ в листопаді, як правило, зростав. Середнє зростання складало 3,6%. Але було два роки, коли УМІ в листопаді падав. І це якраз були роки, коли цей показник в жовтні вже був дуже високим. Отже, цілком імовірно, що це може статися й в 2019 році.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram