Соцмережі
10 Грудня 2019
756

Андрій Ярмак: Про ринок землі, фінанси та майбутнє євро

Ринок землі збільшить вартість українських банків

Як ці речі пов’язані? Якщо запустити дикий і не збалансований, як зараз пропонується урядом, ринок землі, то єдиним економічним ефектом від цього стане збільшення вартості українських банків.

Чому? Тому що зараз Європа надрукувала стільки папірців євро (звичайно не бувально), що їх кудись потрібно дівати.

Приміром, якщо б я хотів купити нерухомість зараз в ЄС, то мені б видали кредит під 0,86% річних! Для порівняння – середня річна інфляція в єврозоні складає 0,8%. Грошей – прсто дівати нікуди. І відкриття можливості вкласти їх у землю в Україні може стати досить привабливим вваріантим.

Звичайно, ці гроші, переважно, зосереджені в банках, тому простіше всього зайти, купивши банк з ліцензією. Потім створється інвест-компанія або КУА і можна собі інвестувати.

А ще мені цікаво, як довго цей друкарський верстат буде працювати, і коли і хто за все це щастя в кредит буде платити? Чи є майбутнє у Євро, де економіки країн, переважно, ледь жевріють, і виживають тільки за рахунок насичення системи безкоштовними грішми.

Також мені дивно, що великі макроекономісти не розуміють, що потік цих грошей в Україну стримує не відсутність дикого ринку землі, а Аваков на чолі правоохоронних органів, неможливість підключитися до електромереж не за всі гроші світу, відсутність справедливих судів в країні та захисту приватної власності, і т.п. Що не малий бізнес потрібно “мочити”, а поставити бєню і ко в такі самі умови, як і малий та середній бізнес. І цей потік дешевих євро наступного дня можна буде відчути і в Україні.

Але й на землю теж піде потік – тільки в фінустанови, а не в виробництво. На виробництво це вплине радше негативно.

Плодоовочевий сектор єдиний, де вплив впровадження ринку землі, бодай дикого, буде переважно позитивним і для виробництва. Але я про це детальніше розповідав на конференції “Овочі та фрукти України 2019”, тому не буду повторюватися.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram