Соцмережі
6 Грудня 2021
760

Андрій Ярмак: Прибутки виробників молока зростають

Шостий місяць зростання прибутків для виробників молока України, але й далі це найгірший з останніх п’яти років і вже так точно лишиться!

Отже, до конкретики:

• в листопаді УМІ зріс на 3,4%.

• протягом останніх 6-ти місяців УМІ зріс вже на 28,2%, але ж база для порівняння була низькою!

• цим разом майже все зростання УМІ забезпечило падіння ціни на корми, в той час як ціни на молоко зросли лише на 0,1%;

• цим разом серед кормів знову найбільше знизилися ціни на шроти олійних, але подешевшала навіть і кукурудза, а от пшениця трошки виросла в ціні;

• прибутки (у кого вони були) в листопаді 2021 року були вищими (відразу на 26%), ніж в тому ж місяці 2020 року! Але це не тому, що зараз все так добре, а тому, що минулого року в цей час прибутки стрімко падали;

• все-таки це був другий найгірший показник прибутковості за останні 5 років для цього місяця;

• перші 11 місяців 2021 року дозволили нашим молочникам заробити на 17% менше, ніж рік тому за той самий період. І поки що це й далі найгірший рік за останні 5 років! Гірше з прибутками були лише востаннє в 2016 році.

Але тут є ще один важливий аспект, який робить ці цифри ще більш неприємними — хоч наш УМІ і досить розумний показник і легко враховує і інфляції і девальвації, все ж варто відзначити, що зараз ще важливішим стає такий фактор, як альтернативні інвестиції. І він не один!

Іншими словами, багато хто з тваринників зараз думає: “А навіщо мені те тваринництво, коли на зерні дуже гарні прибутки і горя немає”. І це факт. Це простіше і досить прибутково. Тому я очікую уповільнення інвестицій в тваринництво.

Друга причина, яка теж буде негативно впливати на інвестиції в виробництво молока в Україні — це відкриття ринку землі. Зараз виробникам важливо захистити земельний банк, тому вони будуть всі вільні кошти спрямовувати на викуп землі. Тобто найближчі пару років чекаємо уповільнення інвестицій.

Нагадаю, що УМІ — це відношення ціни на сире молоко ґатунку екстра до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах. Абсолютне значення УМІ аналізувати немає сенсу — воно ні про що не говорить, а ось динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока. При цьому, в залежності від змін в рівнях ефективності, в окремих господарствах УМІ може зростати швидше або повільніше.

Чого чекати далі?

Досить часто УМІ в грудні зростає, на хвилі зростання попиту перед святами. Середнє зростання УМІ за останні 10 років в грудні становило 2%, але бували і падіння. Поки що світові ціни впевнено досить зростають. Тому ніби є всі причини, сподіватися на якийсь позитив і в останньому місяці рокиу, що принципово нічого не змінить – 2021 рік буде найгіршим за 5 років с точки зору прибутків для виробників молока.

Традиційна подяка АСОЦІАЦІЯ ВИРОБНИКІВ МОЛОКА за ціновий моніторинг по молоку, і, звичайно, Андрій Панкратов за нештучний цифровий інтелект!

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram