Соцмережі
28 Листопада 2019
679

Андрій Ярмак: Експорт овочів та фруктів з Румунії

Чому Україні вигідне таке співробітництво та які є “підводні камені”

(мовою оригіналу)

“Це хороша альтернатива ринку Білорусі” – цю фразу я чув кілька разів вчора, після підведення підсумків нашої успішної торгової місії до Румунії.

“Думаємо, що протягом двох тижнів року зробимо перші пробні поставки” – це сказало відразу кілька учасників.

Чому Румунія нам цікава:

Сусідня країна, а значна частина виробництва яблук взагалі розміщена фактично на кордоні з Румунією – логістика подекуди виходить дешевша, ніж з Польші! Доставка з багатьох регіонів до Румунії буде дешевою, ніж до Білорусі!

Високий (порівняно з Україною) відсоток проникнення мереж супермаркетів і високі продажі через мережі овочів тф арфутків;

Нетто-імпортер плодоовочевої продукції;

Яблуко – імпорт на рік близько 100 тис. тонн;

Цибуля – імпорт 50-80 тис. тонн на рік;

Капуста – імпорт до 30 тис. тонн на рік;

Томат – імпорт 50-80 тис. тонн на рік;

Морква – імпорт 50-80 тис. тонн на рік;

Перець солодкий – імпорт до 40 тис. тонн на рік;

Кавун – імпорт 25 тис. тонн на рік;

Картопля – імпорт до 160 тис. тонн на рік;

Слива – імпорт до 12 тис. тонн на рік;

і т.п. А от експорту майже немає.

Які є нюанси?

Україну не знають, тому поки що немає позитивної репутації і довіри – всі думають, що у нас можна все купити задарма;

Преміального сегменту продуктів майже немає, навіть якщо порівнювати з Україною. В яблуці “премаіальним” є сегмент, до якого трапляє відсортоване в Італії яблуко. Але коштує воно в роздріб понад 2 євро! Саме тому – це альтернатива ринку Білорусі – сюди можна продати не найкраще яблуко, адже не у всіх 100% преміум в садах.

З Польщею їм працювати простіше ніж з Україною, бо це ЄС і немає проблем з розмитненням. Але мережі готові братися за це і робити це за додаткову скидку від нас. Звичайно, це, в будь-якому разі, мінус.

Молдова вже тут непогано присутня, але їм вигідніше поки що продавати своє яблуко до РФ, бо там за яблуко невисокої якості платять більше ніж в Румунії.

Дуже круто, що нам вдалося залучити до переговорів кілька місцевих мереж, в однієї з яких понад 1100 магазинів а також практично всіх найбільших імпортерів! Навіть італійські імпортери, що працюють тут, зацікавилися поставками українських фруктів та овочів, як альтернативи Італії.

Україна, все-таки для них цікава, бо прийшло навіть більше покупців, ніж ми очікували;

Приємним сюрпризом став приїзд на захід торгового аташе України в Румунії, який десь почув про цю місію. Ми навіть не знали, що він буде. Він був приємно вражений форматом – сказав, що очікував червого пафосу та офіціозу, а тут все було дуже практично і зручно для бізнесу. Дуже зацікавився подальшою співрпацею, тому будемо планувати торгові місії й по інших товарних групах, бо люди питали майже про все!

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram