Соцмережі
4 Лютого 2021
856

Андрій Ярмак: Антирекорд УМІ

2020-й рік продовжується в 2021-му. А може просто китайці точніше рахують коли той рік закінчується?
А як ще пояснити найнижчий рівень прибутковості молока за останні 53 місяці поспіль?! Уявіть тільки собі, що навіть в сезон великого молока досить неприбуткового 2020го року виробники заробляли на третину більше, ніж в січні 2021-го року!!
Причина знову та сама – корми. Світовий ринок просто втік дуже далеко від реальності. Держави надрукували дуже багато нічим незабезпечених грошей, і велика кількість спекулянтів ганяють їх між акціями Тесли, біткоїнами та фьючерсами на кукурудзу.
Я скажу лише одне – за таких цін на зернові, можна сміливо здавати тих корів на м’ясо та не заморочуватися. Але, не факт, що це «зернове раллі» не обернеться зерновим крахом вже в найближчому майбутньому. То ж годуємо корівок концентратами по ціні чорної ікри, плачемо, але віримо в світле молочне майбутнє.
Але, як це не важко, перейдемо до диджиталізації нашого УМІ – або українського індексу умовної прибутковості виробництва молока в професійних господарствах.
В січні УМІ встановив відразу кілька антирекордів. Ось вони:
– найрізкіше історичне падіння прибутковості в січні (мінус 10,1%)
– найбільше падіння прибутковості до попереднього року (мінус 44,2% – майже вдвічі)
– найнижча історична прибутковість січня (на 12,5% нижча, ніж в 2015му році, коли було дуже скрутно)
Ось такий неочікуваний початок року виходить.
Нагадаю, що УМІ – це відношення ціни на сире молоко першого ґатунку до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах. Абсолютне значення УМІ аналізувати немає сенсу – воно ні про що не говорить, а ось динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока. При цьому, в залежності від змін в рівнях ефективності, в окремих господарствах УМІ може зростати швидше або повільніше.
Чого чекати далі?
Цікаво, що лютий в Україні ЗАВЖДИ є негативним для прибутковості. Але куди ж ще?! Поки що не видно, щоб хтось зміг особливо підняти ціни на молоко, хоча в світі ціни пішли вгору, особливо знову актуальним стають молочні жири.

😡 Це справжній шок!
#УМІ 🥛 #молоко 🐮 #січень2021 #антирекорди

2020й рік продовжується в 2021му. А може просто…

Опубликовано Andriy Yarmak Четверг, 4 февраля 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram