Соцмережі
27 Липня 2022
746

Андрій Шевчишин: Нафтогаз, дефолт, переговори

Щодо “дефолту” Нафтогаз

Я, як і раніше, схиляюся до думки, що всі сторони боргових відносин все розуміють, у тому числі усвідомлюють всі обставини ризиків і готові йти на поступки. Та й самі бонди, котирування та кредитно-дефолтні свопи показують усю складність ситуації.

Кабмін провів переговори щодо єврооблігацій та досягнуто цілком певних позитивних домовленостей. Ідуть переговори щодо гарантованого боргу інших державних корпорацій — Укренерго та Укравтодору.

Чому щодо Нафтогазу переговори вів НАК індивідуально, і не було дозволу на виплати — не знаю. Можлива ініціатива Нафтогазу на самостійність, набула контрініціативи Кабміну. Зрештою, це більше схоже на боротьбу за контроль. Тобто, цей “дефолт” тепер буде приводом для обговорення питань, що накопичилися, і, не виключено, призведе, наприклад, до зміни керівництва.

Власникам боргу Нафтогазу не залишається нічого іншого як йти на умови відстрочення або входити в тривалу судову тяганину, результат якої буде зовсім не очевидний, якщо інші власники державного і гарантованого боргу пішли на відстрочку.

Складається враження, що в НАКу реально не встигли закрити переговори. Кабмін та ОП чекали кредити та допомогу червень-липень, але коли стало зрозуміло, що все затримується, пішли на переговори з кредиторами від безвиході.

НАК розпочав переговори, зробив свою пропозицію кредиторам, можливо не погоджену чи не фінальну.

Трохи пізніше чи навіть паралельно пішли переговори щодо євробондів, і інвестори порівняли умови та опля… пропозиція НАК гірша за пропозицію Мінфіну. А це означає, що НАК треба наздогнати на цю умову. Але не встигли, бо термін виплати настав.

… може бути так…

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram