Соцмережі
25 Листопада 2021
721

Андрій Миселюк: Тютюн в тіні

Великого шуму наробила заяви чотирьох міжнародних тютюнових компаній про зростання тіньового ринку сигарет до 18,1%. Лише за минулий календарний рік контрабанда та контрафакт зросли на 300%.

Тепер тютюнові компанії, які є одними з найбільших іноземних інвесторів в Україні, попереджають про те, що, якщо «тінь» не спинити, вони будуть змушені згорнути свої інвестиції.

У той саме час президент Зеленський нібито хоче залучити інвесторів. У травні він казав наступне: “Посилення ролі України у новій системі міжнародних відносин після пандемії коронавірусу має відбуватися через зростання добробуту українських громадян, успіхи українських експортерів на світовому ринку та залучення прямих іноземних інвестицій до України. Сильна економіка – найнадійніший захист України не лише в умовах гібридної війни, а й під час економічної кризи внаслідок пандемії COVID-19”.

Через зростання нелегально ринку міжнародні тютюнові компанії завантажені лише на 60%. При більшому зростанні «тіні» легальні компанії будуть завантажені ще менше, що призведе до скорочення сплати податків і скорочення робочих місць, у тому числі у суміжних галузях. І, до речі, це зовсім не означає, що люди будь менше палити – ні, вони будуть купляти нелегальні сигарети, бо ті завжди дешевше.

А легальна продукція постійно дорожчає. Чому? Бо в Україні стрімко ростуть тютюнові акцизи – на 20% щорічно. При цьому доходи населення ростуть значно меншими темпами.

І зараз перед владою є такий вибір: або залишити все, як є, або сповільнити в найближчому майбутньому темпи підвищення акцизів, тим самим завдавши удару по чорному ринку, водночас даючи можливість відновити свої потужності легальним виробництвам і залучити нові інвестиції.

Якщо нічого не робити, тоді збитки держбюджету зростуть с нинішніх 14 млрд гривень на рік ще більше.

Отже, насправді, вибору нема.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram