Соцмережі
30 Вересня 2021
845

Андрій Миселюк: Світові наслідки локдауна

РІМЕЙК ЕКОНОМІЧНОЇ КРИЗИ 2008-ГО СТУКАЄ У ДВЕРІ

Все більш голосний стук чутно вже від Китаю до Англії…

Населення багатих країн за півтора року коронавірусних негараздів надзвичайно скучило за звичним життям на широку ногу і без обмежень. І як тільки з’явилася можливість трохи видохнути з полегшенням, зі всіх сил кинулося наздоганяти — виробляти все, що недовиробили, споживати все, що недоспожили.

І тут на самому початку цього бігу…стоп. Прибігли.

Як виявилося, швидко надолужити втрачене неможливо в принципі. Більш того, дуже великий знак питання — чи можливо взагалі. Оскільки для цього не вистачає практично всього — енергії, робочих рук, потужностей….

Розрізнені фрагменти кризової осені-2021 днями почали складатися в один пазл.

… Зупинка заводів у Китаї, відключення опалення та ліфтів в домах, непрацюючі світлофори на китайських вулицях.

…Німецька компанія Deutsche Energiepool припиняє поставки газу клієнтам через високі ціни на газовому ринку.

… В Англії запаси палива на більшості АЗС (по різних оцінках від 50 до 90%) вичерпані, великі черги і неможливість заправити транспорт.

Особливо вражають новини з Китаю. Таке враження, що це будні не величного азіатського економічного тигру, а початок 90-х в рідній Україні: зупинки підприємств внаслідок дефіциту електроенергії, віялові відключення світла, намагання отоплювати жилі кімнати газовими плитами, неповний робочий день у торгових закладах, машини без фар їдуть по вулицям без світла світлофорів.

(Хоча так само сильно вражає перспектива того, що британці ризикують залишитися без Guinness’a (!) та іншого пива, бо дороговизна палива заважає виробляти необхідний для пивоварів вуглекислий газ… ).

Перебої з електрикою в Китаї почалися ще влітку. Брак електрики торкнувся 100 мільйонів жителів трьох провінцій. У деяких містах жителів просять не користуватися в години пікового попиту на електрику бойлерами і мікрохвильовими пічами. Торгові центри закриваються раніше, ніж передбачалося.

При цьому ще в десяти провінціях Китаю, в тому числі в промислових центрах, вже введені обмеження на споживання електрики. За оцінкою інвестиційного банку Goldman Sachs, перебої з електрикою торкнулися 44% промислової діяльності Китаю.

З липня нинішнього року кілька секторів китайської промисловості змушені працювати з жорсткими обмеженнями по споживанню електрики.

При цьому одна з енергетичних компаній написала в соцмережах, що перебої триватимуть всю зиму, а раптове відключення електрики стане новою нормою. Пізніше пост видалили, але незабаром схожа заява пролунала на офіційному телеканалі.

І це все відбувається до (!) приходу зимових холодів та зимового стрибка споживання.

Енергетична криза у Китаї тільки набирає обертів. Експерти вважають її головними причинами дефіцит вугілля і нові квоти на емісії вуглекислого газу в Китаї.

Причини енергетичної кризи в Китаї лише частково локальні (розчищення блакитного неба над Пекіном до зимової Олімпіади, бойкот австралійської сировини через дипломатичний конфлікт).

В іншому вони загальносвітові: швидке відновлення виробництва і споживання після локдаунів, рекордні ціни на природний газ в світі і перехід від викопного палива до поновлюваних джерел енергії задля боротьби з глобальним потеплінням.

“В світі склалися ідеальні умови для того, щоб в найближчі місяці газ і світло, а слідом і їжа, матеріали, товари і транспорт продовжили дорожчати, бізнес — розорятися, економіка — гальмувати, а люди — бідніти”, констатує Бі-Бі-Сі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram