Соцмережі
10 Листопада 2019
1 064

Андрій Герус: Прорив на ринку електроенергії “на добу вперед”

У Бурштинському енергоострові ціна електроенергії на історичному мінімумі

Найнижча з моменту запуску нової моделі ринку (з 1 липня) – складає 1,35 грн за кВт-год (ринок на добу наперед). Це на 19 коп або на 14% дешевше, аніж було на початку серпня.

Бурштинський енергоострів – це Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська області, де мешкає 3 млн українців. Цей енергоострів відєднаний від ОЕС України та приєднаний до європейської системи. Там немає феросплавних заводів Коломойського, але там є малий і середній бізнес, водоканали, школи, лікарні, садочки. Також там поряд країни-ЄС і у багатьох підприємців вибір чи працювати в Україні чи інвестувати/виїжджати у сусідні країни.

В ОЕС України ціна 1,26 грн за кВт-год, це зниження на 20% у порівнянні із початком серпня.

Такі тенденції показують, що на ринку дійсно починає працювати конкуренція, фактори попиту і пропозиції. Не будемо популістами, варто чесно визнати, що сьогоднішні ціни є досить низькими і з настанням холодів, вони, імовірно, трохи виростуть. Але це нормально, це ринок, який працює залежно від попиту та пропозиції.

Диспетчери вже декілька днів обмежують імпорт е/е до мінімального рівня, в окремі години він складає менше 50 МВт (при загальному споживанні 15 000 – 20 000 МВт). Думаю, з 15 листопада такий імпорт знизиться до нуля, бо імпортери вже наїлися збитків. У ніч на понеділок запускається ще один блок на 1000 Мвт Хмельницької АЕС і у роботі буде 12 блоків із 15 (станом на поч вересня було 9 із 15). Спасибі Енергоатому, добре допомагає напередодні зими.

Отже, за декілька місяців:
– імпорт дизелю із РФ знизили із 45% до відносно безпечних 15% (без зростання ціни для кінцевого споживача)
– Калуську ТЕЦ повернули у державну власність
– Центренерго перейшло на продаж електроенергії на біржу (ринок на добу наперед)
– ціна електроенергії знизилася на 15%
– непобутові споживачі за жовтень-листопад отримають понижені рахунки і побачать, що працюючий конкурентний ринок може давати вигоди

Окрім того, вчора, 09 листопада, вперше з моменту запуску нового ринку на “ринку на добу наперед” були задоволені всі заявки покупців. Тобто ВЗАГАЛІ не було дефіцитів ні у які години. Порівняти дефіцити у листопаді та вересні можна на малюнку нижче (дефіцити виділені червоним).

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram