Соцмережі
22 Жовтня 2019
785

Андрій Герус: Позитивні тенденції на ринку електричної енергії

 З кінця вересня ціна знизилася на 9%

Вже 4 дні ціна електроенергії внаслідок ринкових факторів є нижчою, аніж у 1 півріччі 2019 року. Що прикметно, два із чотирьох днів – робочі.

Оптова ціна у 1 півріччі = 1,62 грн
Сьогодні на 3 копійки дешевше: ціна ринку на добу наперед 1,47 грн + тариф Укренерго 0,12 грн = 1,59 грн.

Це все відбулося внаслідок наступних факторів:
– збільшення виробітку (пропозиції) від Центренерго
– зниження попиту внаслідок зупинки деяких крупних заводів(на жаль)
– зниження попиту внаслідок теплої погоди
– імпорт

По експортно-імпортних операціях.

Загальний імпорт (Словаччина, Угорщина, Росія, Білорусь) складає біля 750 МВт. Загальний експорт (Угорщина, Молдова) 600 МВт. Імпорт із РФ складає 170 МВт, це менше 1% від потужності у добовий максимум нашого споживання. Імпорт із РФ обкладається митом 2%.

Запаси вугілля на складах за тиждень виросли на 8% до 1,4 млн тон. Це 86% від минулорічних запасів на цю ж дату. У кінці серпня були лише 50% від аналогічної дати минулого року.

Фактично сьогодні кожен споживач може купити електроенергію дешевше, аніж півроку тому. Це забезпечено не адміністративним ручним втручанням держави, а посиленням конкуренції.

Думаю, якщо українська компанія-немонопліст опустить ціни ще на 5-10 копійок, то весь імпорт електроенергії припиниться, як нерентабельний.

Окреме питання, “Бурштинський острів” – це Закарпатська, Івано-Франківська та Львівська області, де мешкає 3 млн українців. Там електроенергія суттєво дорожча, аніж у всіх інших областях, а одна компанія контролює 95% генерації енергоострову. Демонополізація там – наступна наша задача. Бо від конкуренції виграє кожен українець. Ну окрім того, хто сидить на приплаті від немонополіста).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram