Соцмережі
25 Жовтня 2019
1 038

Андрій Герус: Ціна електроенергії на “ринку на добу вперед”

8% втратив у ціні кіловат на годину

Сьогодні на «ринку на добу наперед» ціна електроенергії на завтрашню добу впала ще на 8% і склала 1,397 грн за кВт-год.

«Ринок на добу наперед» – це біржа, де електроенергію може купити кожен трейдер або споживач: перукарня, кафе, молокозавод, аптека, водоканал, електротранспорт, бюджетні установи, заводи та фабрики.

Сьогодні у порівнянні із 1 півріччям 2019 року ми маємо ціну електроенергії на 7% нижче, це здешевлення на 10,5 коп/кВт-год. У річному вимірі це понад 10 млрд грн, які недозаробить «не монополіст». Сьогоднішній тариф вугільних електростанцій повернувся на рівень осені 2016 року.

За останні тижні були медіа-атаки, ТВ-шоу, погрози, пікети, але можете бути впевнені, я твердий у своїх переконаннях, що енергетика має бути демонополізована. Конкуренція буде рухати вперед і енергетику, і економіку. Спасибі за спільну роботу колегам-народним депутатам.

Тепер щодо імпорту. При сьогоднішній ціні імпорт електроенергії збитковий. Звідусіль. З Білорусі трохи збитковий, із РФ сильно збитковий. Сьогодні всі імпортери продають свою електроенергію на «ринок на добу наперед» та зазнають втрат на кожній кіловат-годині. А що стосується Росії, то зазнають втрат і платять нам мито у державний бюджет України.

Твердо переконаний, що ми повинні споживати українську електроенергію, але по справедливих конкурентних цінах.

Зараз всі зусилля докладаємо до вирішення ситуації у Бурштинському енергоострові (Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська). Там не монополіст володіє 95% генераціі – і це напряму відчувають споживачі. Ціна там на 20% вища. Це і є монополістична рента, яка стягується із усіх – і формує надприбутки, які отримує монополія.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram