Соцмережі
11 Березня 2020
989

Андрій Герус: Аналіз роботи “ринку на добу”

Зміни, порівняння та підсумки роботи ринку електроенергії

На сайті ДП “Оператор ринку” опубліковано аналіз роботи “ринку на добу” (РДН), де відбувається торгівля основними обсягами електроенергії.

Основні підсумки місяця:

1. У грудні ціна електроенергії на “ринку на добу наперед” (РДН) знизилася на 12,4% в ОЕС України, на 2,4% у Бурштинському енергоострові.

2. Ціна електроенергії в Україні від 8% (ОЕС України) до 75% (Бурштинський енергоострів) вища, аніж у сусідніх європейських країнах. Набільш драматична ситуація у Бурштинському енергоострові, де 90% генеруючих потужностей належить одній компанії, а ціна є відверто неадекватною. Продовження такої ситуації матиме надзвичайно негативний вплив на житлово-комунальну сферу та промисловість Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей, тому потребує негайних дій та рішень уряду та регуляторів. Розслідування щодо зловживань монопольним становищем на минулому тижні також розпочало Енергетичне співтовариство.

3. В ОЕС України немає дефіциту електроенергії практично у всі години місяця. У Бурштинському енергоострові на “ринку на добу наперед” спостерігається дефіцити електроенергії з 23.00 до 08.00.

4. Понад 30% електроенергії торгувалося на РДН. Цей сегмент ринку є ціноутворюючим для ринку двохсторонніх договорів, де ціни, зазвичай, привязані до середньомісячної ціни РДН.

У лютому у Європі відбувалося більш стрімке здешевлення електроенергії за рахунок зниження цін на газ та більшої конкуренції на ринку вугілля та електроенергії (в Україні одна компанія контролює 90% видобування вугілля та дві компанії контролюють біля 75% всієї генерації електроенергії).

Повний звіт можна прочитати на сайті ДП “Оператор Ринку”

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram