Країна
18 Лютого 2022
4 002

Андорра: Зимова казка

Єдине у світі сокнязівство

Князівство Андорра — карликова держава, що розташована у Піренеях між Францією та Іспанією.

Країна охоплює 467,63 км². За площею Андорра втричі менше Лондона. У списку найменших країн світу вона посідає 17 місце.

Андорра — країна високогірна. На її території знаходяться 65 вершин висотою понад 2000 м. Найвищою є пік Кома-Педроса заввишки 2942 м. Найнижча точка країни знаходиться на висоті 840 м. Сніг покриває гори цілий рік.

Держава не має виходу до моря.

Кількість населення 82 887 осіб, щільність — 182,6 осіб/км². Це 11 місце у списку країн із найменшим населенням. Воно складається на 33,19% із корінних жителів, на 42,63% — з іспанців, на 10,25% — з португальців та на 6,50% — французів.

Офіційною мовою є каталонська, проте більшість жителів вільно говорить також іспанською або французькою.

На фото: Статуя Мислителя, який оглядає Андорру

805 рік — рік заснування князівства Андорри. Коли Карл Великий дарував громаді Велику Хартію свободи на знак визнання заслуг мешканців цієї території у боротьбі проти сарацинів.

Перша згадка про Андорру зафіксована в документах Уржельського єпископа у 839 році, де визначаються парафіяльні ділянки Андорри як володіння графів Уржельських.

З XIII ст. точилися суперечки з приводу того, кому ж по праву належить Андорра: Уржельським єпископам або князям Фуа.

У 1278 році Уржельський єпископ П’єр д’Урж і князь Фуа Роже Бернат III визнали спільне володіння та управління Андоррою. Так народилося князівство Андорра.

У 1993 році затверджено Конституцію, проведено перші загальні вибори та відбувся вступ до ООН.

У 1994 році Андорра стає членом Ради Європи, у 1996 — вступає до ОБСЄ, а у 1997 — стає членом ЮНЕСКО.

За формою правління країна належить до парламентської монархії. Князів у країні два — Емманюель Макрон і Жоан Енрик Вівес-і-Сісіліа. Це єдиний у світі приклад “сокнязівства”. Один із андоррських князів-правителів (президент Франції) демократичним шляхом обирається народом Франції. Інший князь, єпископ Урхеля (Каталонія), призначається главою держави Ватикан — тобто Папою. Фактично найвищим законодавчим органом Андорри є Парламент, який називається Генеральною радою Долин, до якої входять 28 членів.

На фото: Будівля Парламенту Андорри

Адміністративно Андорра ділиться на сім адміністративних одиниць: Андорра ла Велла, Канілло, Енкамп, Ескальдес, ла Массана, Ордіно та Сант Жулія де Лорія.

Будівля парламенту Андорри одна з найстарших у Європі, побудована на початку XV ст. В ній, окрім зали для засідань, є кухня, столова та готель. Головний артефакт будівлі — шафа з сімома замками — по кількісті провінцій в країні. Щоб її відкрити потрібні були представники усіх з них. В ній зберігались головні документи країни.

Держава не має своїх посольств за кордоном.

Столицею є найбільше місто Андорра-ла-Велья. Воно розташоване у Піренеях на висоті 1079 м у місці злиття двох річок — Валіра-дель-Ор’єн і Валіра-дель-Норд та є найвищою столицею Європи. Територія міста 12 км².

Індекс людського розвитку в Андоррі — 0,847, що оцінюється як дуже високий. За цим показником вона посідає 36 місце у світі.

Рівень життя в Андоррі — один із найвищих не лише в Європі, а й у всьому світі.

ВВП країни — $3,16 млрд. ВВП на душу населення — $34287.

Валюта країни — євро, але Андорра не входить до Єврозони та Євросоюзу. Власна національна валюта Андорри — динери та сантими, які випускаються лише як колекційні монети.

Особливе податкове законодавство звільняє мешканців від податку на прибуток і податку на додану вартість. Податки на харчові продукти лише 1%. На час карантину держава надає підтримку бізнесу на виплату зарплат та орендної плати за приміщеня.

Надзвичайно важливою галуззю економіки Андорри є банківський сектор. Андорру називають “фінансовим раєм”.

Держава є зоною безмитної торгівлі, що дає можливість купувати багато товарів на 20-40% дешевше за їхню вартість, тому туристи їдуть сюди на привабливий шопінг.

В країні відсутні заводи та фабрики. Бюджет наповнюється коштом туризму. Але так було не завжди. Перш ніж у князівстві відкрилися гірськолижні курорти, воно отримувало основний прибуток від продажу тютюну.

Країна посідає друге місце за кількістю туристів душу населення, поступаючись лише Ватикану. Її відвідують до 10 млн туристів щороку.

Андорра має одні з найкращих гірськолижних трас. Князівство також має у своєму розпорядженні термальні джерела. Саме тут є найбільший у Південній Європі центр термальних

На фото: Термальні джерела Кальдеа

В Андоррі знаходиться найвище гірське поле для гольфу в Європі — Grandvalira Golf Soldeu. Воно розташоване на висоті 2250 м на рівнем моря. До нього легко дістатися всього за кілька хвилин, скориставшись канатною дорогою. Підходить воно як для експертів, так і для новачків та має 9 лунок.

Найбільший природний парк країни — долина Madriu-Perafita-Claror. Він був внесений до списку Світової спадщини ЮНЕСКО у 2004 році та охоплює 9% території країни. Він складається з льодовиків, лісових долин, великих зелених пасовищ і скелястих гір.

Свого аеропорту в Андоррі немає, тому потрапити туди можна двома шляхами: з Іспанії чи з Франції. Залізниця також відсутня, а асфальтованих доріг 200 км.

Андорра ні з ким не воює вже 1000 років. Наразі країна не має своєї армії. У разі серйозного військового конфлікту Андорри за неї зобов’язані вступитися Іспанія та Франція.

Кожен чоловік, який є громадянином країни, повинен мати вдома зброю та у разі війни негайно прибути на пункт мобілізації.

В Андоррі дуже мала кількість поліцейських (близько 250). Рівень злочинності у державі практично нульовий. Андорра входить у ТОП найбезпечніших країн у світі.

На фото: Поле для гольфу Grandvalira Golf Soldeu

Вже протягом півтора століття в країні законодавчо заборонено адвокатську діяльність, оскільки адвокати “роблять чорне білим”.

В Андоррі заборонені стриптиз, порнографія та проституція. Секс-меншини, що існують у державі, не афішують свою орієнтацію.

В державі немає власних поштових відділень. Поштові послуги виконують іспанські та французькі поштові служби. В середині країни послуги безплатні.

Країна має свою олімпійську збірну, але жодного разу не вигравала олімпійське золото.

Звідси походить знаменитий сир tupi, який виготовляється у спеціальному глиняному посуді з додаванням часнику та самогону.

В Андоррі можна спокійно пити воду з крана. Вона вважається однією з найчистіших.

Тут є selfy-points — спеціальні стаціонарні підставки для смартфону, щоб сфотографуватися на фоні краєвидів.

Джерело: barcelona-excurs, espanarusa, sputnik-germes, aif, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram