Думки
29 Липня 2019
1 322

Анастасія Фоменко: До 2024 року ринок платіжних систем оцінюватиметься у $7,64 млрд

Менеджер із розвитку бізнесу TransferGo в Україні — про основні тренди платіжного бізнесу та перспективи в Україні

#1 Зростання та безпека
Протягом останнього десятиріччя цифрові платежі поступово завойовували світ. І за всіма прогнозами ця експансія продовжиться неабиякими темпами. Наприклад, за підсумками доволі рекордного 2017 року, коли глобальний платіжний ринок зріс на 11%, у McKinsey прогнозують, що у найближчі роки ця індустрія перевищить $3 трлн. Багато в чому такому зростанню сприятиме розвиток міжнародної торгівлі,трудова міграція та потреба у транскордонних переказах.

За даними компанії Mordor Intelligence, глобальний ринок цифрових платежів минулого року досяг $3,41 млрд. До 2024 року він оцінюватиметься вже у $7,64 млрд. А от у компанії PayPal прогнозують, що завдяки стрімкому розвитку технологій ринок цілком може досягти й $100 трлн.

Світовий банк називає трудових мігрантів основними інвесторами країн з низьким та середнім рівнем доходів. За прогнозами установи, до кінця року загальний обсяг грошових переказів може сягнути $550 млрд.

Ринок привабливий, тому постійно з’являються нові провайдери, платформи та платіжні інструменти. І саме тому питання підвищення безпеки та надійності транзакцій є одним з найбільш нагальних питань.

#2 E-commerce як великий драйвер
Якщо міжнародна торгівля стимулює зростання платіжного ринку в цілому, то от попит на діждитал-рішення для оплати забезпечує електронна комерція, яка, до слова, все більше і більше розмиває кордони.

Наприклад, найпопулярніші платіжні системи у Китаї – WeChat та Alipay налічують 600 млн та 450 млн активних користувачів мобільних платежів, та WeChat може стати одним з потенційних конкурентів VisaMastercard та American Express.

Проте, ці інструменти використовуються не лише для онлайн-переказів, а суттєво інтегровані у повсякденне життя жителів Китаю для повідомлень та дзвінків, спілкування в мережі, розвою бізнесу та розваг.

Власне, Китай підживлює і ще один e-commerce тренд. Наразі більша частина жителів країни здійснює покупки, не виходячи із соціальних мереж. І така опція має попит у користувачів з інших регіонів світу. Тож Instagram, Snapchat та Facebook так чи інакше розвивають можливості шопінгу без переходу на сайт продавця. А для цього, звісно, теж потрібні надійні та зручні інструменти оплати, у тому числі мобільні та транснаціональні.

#3 Україна як привабливий ринок
Український ринок завдяки розвитку ІТ-сектору та трудової міграції дуже привабливий для фінтех сервісів та операторів платіжних послуг та має високий потенціал для розвитку. Тільки в 2019 року Нацбанк зареєстрував близько 20 нових учасників найпопулярнішої платіжної системи Privat Money.

Популярність безготівкових розрахунків стабільно зростає, посилюється конкуренція між учасниками ринку, а вже присутні на ринку компанії демонструють позитивні результати. Наприклад, TransferGo, сервіс міжнародних грошових переказів онлайн, вийшов на український ринок у 2017 році. За цей час ми здійснили понад 800 тис. переказів на суму понад 150 млн євро. У нинішньому році середньомісячна кількість таких операцій в три рази більша, ніж у 2018 році, а послугами компанії користується вже понад 200 тис. українців.

На сьогоднішній день все ще багато українців віддають перевагу готівці, коли подорожують або пересилають гроші рідним з-за кордону, тому на українському ринку потрібні надійні та прості способи переказу коштів.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram