Новини
19 Серпня 2019
1 065

Аналіз прозорості: Держдепартамент США оцінив роботу 140 країн

Україна не задовольняє вимогам мінімальної фіскальної прозорості

Україна опинилася серед 67 країн, які не задовольняють вимогам мінімальної фіскальної прозорості. Про це свідчить щорічний звіт Державного департаменту США.

Зокрема, в документі проаналізовано роботу 140 урядів, яким США надавали фінансову допомогу весь 2018 рік, включно з 1 січня по 31 грудня. Вони розділені на дві групи: в першій представлені країни, відповідні мінімальним фіскальним вимогам, а в другій — ті, які не задовольняють ці мінімальні стандарти.

Так, до групи, яка задовольняє мінімальні вимоги фіскальної прозорості, потрапили Грузія, Вірменія, Молдова, Північна Македонія, Сербія, Туреччина, Албанія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словенія, Словаччина, Чехія, Хорватія, Греція, Угорщина, Ізраїль, Афганістан та Киргизстан.

А до 67 урядів, які не задовольняють вимогам мінімальної прозорості увійшли Україна, Азербайджан, Туркменістан, Узбекистан, Китай, Ірак, Пакистан, Саудівська Аравія та інші країни.

“Щорічні огляди прозорості в бюджетно-податковій сфері урядів, які отримують допомогу США, допомагають забезпечити правильне використання грошей платників податків США і надають можливість для діалогу з урядами про важливість прозорості в бюджетно-податковій сфері”, — йдеться у звіті.

Однак, серед позитивних змін в Україні у звіті відзначають доступність інформації про бюджет і боргових зобов’язаннях. В бюджетних документах вказані основні заплановані витрати й потоки доходів. Уряд звітує в так званий “розумний час” і оголосило про перехід на міжнародні стандарти бухгалтерського обліку для бюджету, проте ще не завершило цей процес.

Також, в Держдепартаменті США вважають, що є можливість поліпшити фіскальну прозорість України, якщо деталізувати в держбюджеті відрахування держпідприємствам і суми, отримані від державних компаній; забезпечити аудит і контроль за всіма позабюджетними рахунками; впровадити міжнародні стандарти бухгалтерського обліку; вести зміни й забезпечити дотримання закону при укладанні договорів і видачі ліцензій на видобуток природних ресурсів, щоб виключити корупцію.

Нагадаємо, Україні у другому півріччі 2019 р. необхідно виплатити $2,65 млрд (67,3 млрд грн за курсом Нацбанку на 2 серпня) за зовнішніми боргами. У наступному році ця сума складе $6,55 млрд.

А за результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) Міністерство фінансів України 18 червня 2019 р. залучило до державного бюджету 7,908 млрд грн. Загальна сума складається із 1,908 млрд грн, $100,2 млн та €112,651 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram