Новини
18 Лютого 2022
703

Аналітик назвав умову для стабілізації гривні та спрогнозував можливий курс

Геополітична ситуація та ескалація бойових дій на Донбасі залишаються головними драйверами ринку

Курс гривні у п’ятницю, 18 лютого, стабілізувався поблизу позначки 28,34 грн/$1 та у разі відсутності негативних новин найближчим часом може стабілізуватися у межах 28–28,5 грн/$1, повідомляє УНІАН з посиланням на коментар керівника відділу аналітики Forex Club Андрія Шевчишина.

“Висока волатильність на ринку збережеться наступного тижня. З огляду на те, що нерезиденти орієнтуються на заяви західної преси, можуть перейти до агресивних продажів, і курс повернеться до позначки 29 грн/$1. Однак у разі відсутності негативних новин, курс може стабілізуватися у межах 28-28,5 грн/$1”, — зазначив експерт.

За його словами, геополітична ситуація та ескалація бойових дій на Донбасі залишаються головними драйверами ринку. Україна та представники НАТО не фіксують відведення російських військ, західні партнери продовжують наполягати на високих ризиках ескалації. Саме на цей фон реагують нерезиденти, які під впливом емоцій активізують вихід з українських активів. Зокрема, портфель ОВДП нерезидентів з початку лютого скоротився на 4,7 млрд грн, а з початку року — на 15,8 млрд грн.

“Українці спокійніші, оскільки відстежити й наздогнати події та курсові коливання на ринку проблематично. До того, більшість, піддавшись паніці, вже реалізували частину покупок і залишаються у валюті. Інші ж компанії, побоюючись ескалації, згортають інвестиційну діяльність. Національний банк України намагається згладжувати ринкові рухи за допомогою інтервенцій та викупу валюти у період різкого зміцнення”, — каже Шевчишин.

Експерт зазначає, що ситуація із закупівлею енергоносіїв поки не надає сильного впливу на ринок. При цьому надає тепла погода, яка знижує витрати енергоресурсів.

“Найближчим часом очікуємо на торги гривні в діапазоні 28,3–28,55 грн/$1. Перед вихідними, враховуючи новини, а також зважаючи на вихідний день у США у понеділок, учасники ринку намагатимуться провести всі заплановані операції, а нерезиденти закрити ще порцію позицій. Геополітичні ризики зберігаються, як і небезпека ескалації бойових дій на Донбасі”, — прогнозує експерт.

Як писали раніше Investory News, у Національному банку станом на кінець січня 2022 року констатували зниження попиту на валюту на міжбанківському валютному ринку.

Станом на 1 січня 2022 року в українському обігу перебувало 627,6 млрд грн готівки, що на 69,1 млрд грн (12,4%) більше, ніж на початок 2021 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram