Новини
3 Лютого 2022
839

Аналітик Девід Рош передбачив швидкий перехід до “ведмежого” ринку в США

Свій прогноз він пояснює згортанням програм підтримки з боку уряду США та Федеральної резервної системи

Аналітик і стратег Девід Рош, якого називають ветераном фондового ринку, в інтерв’ю CNBC передбачив зміни в США і заявив, що очікує на швидкий розворот до “ведмежого” тренду, що передбачає гру на зниження котирувань.

На думку Роша, зниження вартості індексів і основних інструментів, що спостерігаються на американських біржах, слід вважати не короткочасною корекцією, а повноцінним переходом від “бичачого” ринку до “ведмежого”.

Свій прогноз аналітик пояснив згортанням програм підтримки з боку уряду США та Федеральної резервної системи (ФРС), яка з весни 2020 року проводила масштабне кількісне пом’якшення, скуповуючи у банків державні та іпотечні цінні папери.

При цьому, за словами Роша, на ринку праці, як і раніше, спостерігається нестача робочих місць. У зв’язку з цим можна припустити, що середні доходи домогосподарств на фоні згортання програм з надання субсидій в найближчому майбутньому знизяться, а отже, у населення залишиться менше вільних коштів для інвестування, зокрема через фондовий ринок.

Також Рош назвав “ведмежий” ринок забутою американцями реальністю. За його словами, останніми роками трейдери та інституційні інвестори звикли думати, що будь-який спад на фондовому ринку є тимчасовим і незабаром зміниться зростанням, оскільки центробанки й, зокрема, ФРС, мають низький “больовий поріг”, який змушує їх швидко приступати до пом’якшення грошово-кредитної політики Це, своєю чергою, призводить до вливання грошей в економіку та зростання ринку.

Однак зараз ситуація змінюється, і трейдери знову опиняться в ситуації, коли вони будуть змушені переходити до стратегії гри на зниження: продавати взяті в борг у брокера активи з розрахунком на їхню зворотну покупку після зниження вартості.

Термін “ведмежий ринок” професійною мовою біржових трейдерів означає загальне зниження котирувань та сприятливі умови для гри на зниження — на противагу “бичачому ринку”, за якого спостерігається переважне зростання вартості активів.

Тим часом, економіка США у 2021 році, за попередніми даними, показала рекордне зростання з 1984 року після того, як уряд витратив $6 трлн на допомогу у зв’язку з COVID-19. Цьому зокрема сприяло зростання витрат на товари та послуги особистого споживання.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram