Новини
10 Жовтня 2019
975

АМКУ оштрафував тютюнових гігантів на 6,5 мільярдів гривень

Виробники працювали тільки з одним дистриб’ютором — Тедіс Україна, який в результаті став монополістом

Антимонопольний комітет України оштрафував на 6,5 млрд грн чотирьох найбільших виробників тютюнових виробів, повідомляється на сайті відомства.

Рішення винесено у справі щодо порушення законодавства про захист економічної конкуренції чотирма найбільшими в Україні виробниками тютюнових виробів: “Філіп Морріс Сейлз енд Дистрибьюшн” спільно з “Філіп Морріс Україна”, “Джей Ті Інтернешнл Україна” спільно з “Джей Ті Інтернешнл Компані Україна”, “Імперіал Тобакко Продакшн Україна” спільно з “Імперіал Тобакко Юкрейн”, “Брітіш Американ Тобакко Сейлз енд Маркетинг Україна” спільно з “А/Т тютюнова компанія” В.А.Т. Прилуки” і дистриб’ютором “ТЕДІС Україна”.

Антимонопольний комітет зазначає, що зібраними по справі доказами підтверджено, що поведінка цих компаній була узгодженою. А результатом співпраці з єдиним і загальним для всіх виробників дистриб’ютором на ринку первинного продажу сигарет стало створення і підтримання штучних бар’єрів, які перешкоджали виходу на ринок інших суб’єктів господарювання.

“На практиці порушники встановили такі умови для укладання договорів з іншими, крім” ТЕДІС “, потенційними дистриб’юторами, які просто зробили неможливим їх появі на цьому ринку”, — відзначає АМКУ.

За даними АМКУ, у 2011-2012 рр. кожен із зазначених виробників скоротив кількість прямих контрактів з дистриб’юторами з декількох десятків до одного спільного для всіх — “Тедіс Україна”.

“Одночасно зазначені виробники встановили схожі критерії до потенційних покупців (зокрема поставка (доставка) сигарет у віддалені райони), яким не відповідає жоден із суб’єктів господарювання”, — повідомляє АМКУ.

У 2012-2015 рр. саме ТОВ “Тедіс Україна” не тільки не відповідало згаданим критеріям, але й не виконувало в повному обсязі своїх основних дистриб’юторських функцій (продаж до 58% обсягу сигарет шляхом самовивозу або по частинах, тобто без будь-якої доставки покупцям), повідомляє АМКУ. Однак виробники ніяк на це не реагували.

Також, про штраф написав на своїй сторінці в Facebook глава Комітету Юрій Терентьєв.

Згідно з його інформацією, компанії оштрафовані на наступні суми:

Тедіс Україна — 3,4 млрд грн;
Філіп Морріс Сейлз енд Дистрибьюшн — 366 млн грн;
Філіп Морріс Україна — 814 млн грн;
Джей Ті Інтернешнл Україна — 434 млн грн;
Джей Ті Інтернешнл Компані Україна — 488 млн грн;
Імперіал Тобакко Продакшн Україна — 167 млн ​​грн;
Імперіал Тобакко Юкрейн — 292 млн грн;
Бритіш Американ Тобакко Сейлз енд Маркетинг України — 80 млн грн;
А/Т тютюнова компанія В.А.Т. Прилуки — 448 млн грн.

Він додав, що у 2011-2012 рр. зазначені виробники почали працювати тільки з одним дистриб’ютором — Тедіс Україна. В результаті у 2013 р. компанія стала монополістом на ринку з часткою 99,43%.

Нагадаємо, British American Tobacco Plc заявила, що до січня 2020-го р. звільнить 2,3 тис. співробітників по всьому світу, оскільки друга за величиною тютюнова компанія у світі за обсягами продажів сподівається оптимізувати свою діяльність.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram