Новини
11 Жовтня 2021
617

Американські IT-гіганти наростили активи в комерційній нерухомості

Інвестиції в нові площі стали вигідним фінінструментом завдяки низьким відсотковим ставкам

Найбільші американські технологічні компанії, такі як Google, Amazon і Facebook, все частіше купують комерційну нерухомість. IT-компанії в пандемію приєдналися до ритейлерів і ресторанних мереж, скуповуючи офіси, центри обробки даних, склади й торгові площі на фоні рекордного виторгу, повідомляє The Wall Street Journal.

Експерти назвали інвестиції в нерухомість більш вигідною альтернативою зберігання коштів у банках або в державних цінних паперах за низьких процентних ставок.

За даними S&P Global Market Intelligence, публічні американські компанії володіють землею та будівлями вартістю $1,64 трлн. Це на 38% більше, ніж 10 років тому та найвищий показник, принаймні, за останні 10 років.

“З однієї сторони, вкладення в комерційну нерухомість дозволяють позбутися від дорогої оренди будівель і надають можливість придбати об’єкти, які з роками зростуть в ціні, з іншого — володіння нерухомістю стає джерелом нових ризиків — збитків в разі падіння їх вартості”, — зазначає газета з посиланням на експертів.

На відміну від інвестиційних компаній, що займаються нерухомістю, великі корпорації часто купують будівлі без іпотечних кредитів, що дозволяє їм витрачати більше своїх грошей і швидше укладати угоди. Зростання попиту на комерційну нерухомість експерти пов’язали з великими запасами готівки у компаній, які домінують у своїх галузях.

“Невизначеність щодо шкоди, якої завдасть економіці пандемія COVID-19, спонукала дедалі більше компаній збирати готівку”, — наголосила професор фінансів в Університеті Кентуккі Крістін Хенкінс.

Виконавчий директор з нерухомості в Brookfield Asset Management Брайан Кінгстон додав, що на фоні рекордних мінімумів процентних ставок компанії можуть отримувати більший прибуток, вкладаючись саме в нерухомість, а не в облігації або інші державні цінні папери з низьким рівнем ризику. “Ці гроші просто лежать там не дуже продуктивно”, — зазначив він.

За даними S&P Global, американські публічні компанії накопичили $2,7 трлн у вигляді готівки, їх еквівалентів і короткострокових інвестицій (без урахування підприємств у сфері нерухомості та фінансових компаній). Це більш ніж на 90% більше, ніж у четвертому кварталі 2011 року.

Google особливо виділяється серед інших компаній з точки зору щораз більшого попиту на нерухомість. Останньою великою угодою з нерухомістю стало придбання Google офісної будівлі на Манхеттені за $2,1 млрд. У 2020 році Amazon придбала за $978 млн колишній універмаг Lord & Taylor на Манхеттені. Facebook придбав офісний кампус у штаті Вашингтон за $368 млн.

Alphabet, материнська компанія Google, станом на другий квартал 2021 року, за даними S&P Global, мала у своєму розпорядженні $135,9 млрд готівкою, її еквівалентів і короткострокових інвестицій. Це більше, ніж у будь-якої іншої публічної компанії.

Alphabet — один з найбільших власників нерухомості в Нью-Йорку і загалом у США. Станом на 2020 рік вона володіла землею та будівлями на суму $49,7 млрд, якщо порівнювати з $5,2 млрд 2011 року.

Тим часом ціни на офіси впали на Манхеттені, в Сан-Франциско, Чикаго та інших великих містах під час пандемії, що робить інвестиції в цю нерухомість дешевшою, ніж це було 18 місяців тому, розповіли інвестори.

“Google купує нерухомість, тому що хоче контролювати будівлі, які вона займає, наприклад, для внесення змін без отримання дозволу орендодавця”, — зазначив директор компанії з питань державної політики та уряду Вільям Флойд.

Amazon, якій належить безліч складів, володіла землею та будівлями на суму $57,3 млрд — більше, ніж будь-яка інша публічна компанія США, за винятком Walmart. За словами віце-президента компанії з нерухомості та глобальних об’єктів Джона Шеттлера, онлайн-ритейлеру все одно, купує він або знімає в оренду будівлю, поки вона знаходиться в належному стані. “Ми дійсно агностики з цього приводу”, — зазначив він The Wall Street Journal восени 2020 року.

Раніше Investory News писали, що за словами засновника Zara, він володіє нерухомістю на $17,2 млрд. Портфель іспанського мільярдера у цій сфері минулого року був одним з найбільших серед найбагатших європейців.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram