Мiста
30 Червня 2021
2 007

Американське місто йде під землю: Чому в цьому винні його мешканці?

Коркоран — це не лише проблема США, у світі подібних прикладів чимало

Невелике американське місто Коркоран (штат Каліфорнія) з кожним роком все глибше йде під землю. Останні 14 років поселення повільно “тоне” і в деяких місцях провалилося вже на 3,5 м — більше, ніж поверх будинку. А в найближчі 19 років швидше за все опуститься ще на один поверх.

Просідання проходить дуже повільно, будинки, будівлі та дороги поки не зруйнувалися, і паніки у місцевих жителів немає. Однак у перспективі це загрожує дуже серйозними наслідками, але городяни вважають за краще закривати очі на ці проблеми.

Життя над порожнечею

Земля йде в американців з-під ніг не через природні фактори, причина — в діях самих жителів, зазначають експерти Каліфорнійського центру водних наук USGS. Велика кількість води в Каліфорнії утримується в долині річки Сакраменто — Сан-Хоакін. Через тривалі посухи отримувати воду з поверхні (з місцевих річок або каналів) стало складно. Фермери змушені були перекачувати більше ґрунтових вод для зрошення посівів, внаслідок чого ґрунт провалюється.

Понад 30% жителів міста живуть у бідності (на рік городяни отримують в середньому $40 тис., а середня зарплата в країні наближається до $70 тис.).

На фото: одна з вулиць Коркорана/NYT

Ключова галузь міста — сільське господарство, в якому зайнято майже 30% працездатних жителів Коркоран. Ситуація з водою посилюється і діяльністю великих сільгоспкомпаній, які працюють у регіоні: Sandridge Partners, Boswell Company і Hansen Ranches. Вони побудували сотні колодязів і відкачують воду, щоб зрошувати поля. Скільки підземних вод перекачується сільськогосподарськими компаніями, визначити практично неможливо, адже місцеві закони цього не вимагають.

Виснаження водоносного шару обернулося серйозними збитками для городян: обсадні труби колодязів з питною водою зруйнувалися, а зони затоплення змістилися. Осідання ґрунту вже доставляє фінансові проблеми місту — владі довелося перебудувати місцеву дамбу. Вартість робіт оцінювалася у $10 млн, які довелося взяти з місцевих жителів, збільшивши податки. Але дамба все одно просіла, так що деякі жителі додатково витратилися на страховку від повеней.

Крім того, в Коркорані з’явилися проблеми з системою зрошення: через опускання ґрунту вода перестала текти як раніше під силою тяжіння і почала накопичуватися в канавах. Щоб проштовхнути її, побудували три підйомні станції. На це за 10 років пішло ще $1,2 млн — знову-таки коштом місцевих фермерів.

На фото: колодязь на краю нового фісташкового саду, що належить J.G. Boswell Company в Коркорані/NYT

“Просідання вже давно переслідує деякі регіони Каліфорнії. Але нинішні темпи зростання наражають на небезпеку інфраструктуру, яка обслуговує мільйони людей. Відкачування підземних вод тепер ставить під загрозу саму систему, яка забезпечує водою долину Сан-Хоакін”, — розповів глава Департаменту водних ресурсів Каліфорнії (DWR) Вільям Кройл.

Під загрозою опинився і Каліфорнійський акведук — головна водна артерія регіону, яка постачає воду 25 млн осіб і тисячі гектарів сільгоспземель.

Занепокоєння DWR викликало і стан системи Eastside Bypass, яка потрібна для відводу паводкових вод: канали проходять через зону просідання і можуть бути вже не так ефективними.

Також ландшафт Коркорана створив серйозні перешкоди для будівництва високошвидкісної залізничної лінії, ділянка якої будується вздовж східної околиці міста. Але найголовніша проблема в тому, що просідання може назавжди знизити місткість підземних водоносних горизонтів, погрожуючи майбутніми запасами води. При цьому точної оцінки збитку дотепер не існує.

Погляд зверху

Проблеми в Каліфорнії почалися ще в 1920-х роках, коли надмірне викачування ґрунтових вод у тисячах колодязів у долині Сан-Хоакін призвело до просідання земель в окремих частинах долини на 8,5 м. Це просідання посилюється і в XXI ст. під час посух, коли фермери значною мірою покладаються на ґрунтові води, щоб підтримувати один із найпродуктивніших сільськогосподарських регіонів країни.

На фото: загальне просідання в долині Сан-Хоакін в Каліфорнії в період з 7 травня 2015 року до 10 вересня 2016 року, за даними ESA Sential-1A й обробленим в JPL. Видно великі чаші просідання, розташовані в центрі Коркорана і на південний схід від Ель-Нідо, з невеликою особливістю між ними/European Space Agency/NASA-JPL/Caltech/Google Earth

Одна з найбільш тривалих посух була в Каліфорнії з 2012 до 2016 роки, а у 2021-му влада штату оголосила про “надзвичайну посуху”: зараз велика частина штату і захід Америки переживають серйозний брак води. Це змусило жителів набирати більше води, ніж навіть в інші посушливі роки, внаслідок чого її рівень у водосховищах виявився вкрай низьким. Так що в цьому році Коркоран швидше за все почне “тонути” ще сильніше.

За роки ландшафт регіону сильно змінився: з космосу стало видно, що серед сільськогосподарських полів в окрузі Кінгс з’явилася так звана “чаша Коркорана” — глибокий провал в землі Коркорана в центрі. Чашу помітили ще у 2009-му, в NASA попереджали, що в разі повені регіон буде повністю затоплений.

На фото: відносне розширення чаші просідання з центром на північ від Avenal Cut-off Rd. і на схід від Каліфорнійського акведука в період з березня 2015 року (зліва) до червня 2016 року (праворуч). Наносяться тільки ділянки просідання понад 10 дюймів. Близько 5 миль акведука було опущено більш ніж на 10 дюймів/NASA/JPL-Caltech/ESRI

За оцінками інженерної компанії Amec Foster Wheeler Environment and Infrastructure, якщо повінь все ж трапиться, то Коркоран і сусідні міста опиняться під майже п’ятиметровим шаром води.

“Масштаб чаші великий, і, можливо, тому люди цього не помічають. Але ретельний аналіз показав, що існує багато об’єктів інфраструктури, потенційно схильних до ризику”, — зазначив колишній старший науковий співробітник Лабораторії реактивного руху (JPL) NASA Джей Фамігліетті.

Масове зневоднення

Місцева влада знає цю проблему, але далі гучних заяв справа поки не просунулася. “Тяжке становище Коркорана — це абсолютний приклад застарілого некерованого відкачування ґрунтових вод, яке є неприйнятною в Каліфорнії”, — визнали в DWR.

За оцінкою департаменту, ремонт інфраструктури обійдеться принаймні у $250 млн. Але звідки взяти гроші, крім як знову підвищити податки, там не знають.

Парадоксально, але, всупереч небезпеці повеней і руйнувань колодязів, місцеві жителі намагаються не помічати, що місто “тоне”. Багато хто не готові критикувати сільгоспкомпанії, оскільки вони дають людям роботу, а на шкоду, яку завдають, закривають очі.

“Ми все це знаємо, але що ми будемо робити? Ми дійсно нічого не можемо зробити”, — нарікає одна з корінних мешканок. З іншого боку, покладати відповідальність тільки на великі компанії неправильно. “Кожен садівник качає воду, кожне місто качає, і ми всі відіграємо роль в осіданні”, — зізнався головний менеджер компанії Corcoran Irrigation District Джин Килгор, який обслуговує Boswell та інші компанії.

Просідання ґрунту — проблема не тільки сонячної Каліфорнії. Наприклад, район Техасу від Х’юстона до Галвестона став “тонути” ще з 1800-х років, з аналогічними проблемами зіткнулися також деякі райони Арізони, Луїзіани та Нью-Джерсі.

На фото: Коркоран, 1940 року/Dorothea Lange

“Просіданню ґрунту не приділяють належної уваги, тому що це повільне явище. Його не визнають, поки на власні очі не побачать збиток, — сказала фахівець з просідання ґрунту Мішель Снід (Michelle Sneed) з Геологічної служби США. — Само по собі опускання ґрунту не є проблемою. Але якщо просідання відбувається на узбережжі, це велика проблема. Там, де є глибокі колодязі та свердловини, відбувається їх обвалення. І це проблема”.

Світовий масштаб

Однак це не тільки американський головний біль. Вчені з Каліфорнійського університету в Ірвайні дійшли висновку, що запаси води у 21 із 37 найбільших підземних водоносних горизонтів у світі значно скоротилися. Більш того, 13 підземних водоносних горизонтів виснажені настільки, що регіональна водна забезпеченість знаходиться під загрозою, а горизонти є головним джерелом води для 2 млрд людей.

Найвищі темпи виснаження зафіксували в басейні Гангу (Індія), причому ситуація з кожним роком там посилюється на фоні зростання населення і збільшення поливних площ.

Така ж картина спостерігається і в водоносному горизонті, що лежить під Саудівською Аравією та іншими країнами Перської затоки, фактором стресу там виступає зрошуване землеробство. А гірничодобувна промисловість є найбільшим споживачем підземних вод в басейні річки Каннінг (Австралія).

Крім того, деякі райони Джакарти (Індонезія) опускаються на 25 см на рік, а рівень моря навколо міста підіймається.

У глобальному масштабі просідання ґрунту в майбутні 20 років буде загрожувати 12 млн км² території. Це всього 8% суші, але потрібно врахувати, що великі міста в основному знаходяться на узбережжі: а там просідання ґрунту особливо актуально.

Тож загальносвітове просідання завдасть шкоди глобальній економіці у $8,19 трлн. Однак вчені дотепер не моделюють глобальні ризики від просідання ґрунту, так що міста, які йдуть під землю, ризикують залишитися віч-на-віч з непереборними силами природи.

Джерела: MailOnline, NYT, NASA, Cawater.info, Science, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram